Зеленський: Найкращий вихід із кризи в Білорусі — перевибори президента

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Зеленський: Найкращий вихід із кризи в Білорусі — перевибори президента

president.gov.ua

Найкращим виходом із ситуації, яка склалася у Білорусі, були б чесні перевибори президента.

Про це в інтервʼю словацькому економічному виданню Hospodárske noviny заявив президент Володимир Зеленський, передає Офіс президента.

«Чесні вибори Президента — найкращий вихід із цієї кризи. Якщо кандидати впевнені у своїй перемозі, то немає чого боятися ще одних виборів. Це дії влади, яка не боїться свого народу. Я також наголошую, що має бути діалог із суспільством, треба уникати насильства. Це дії влади, котра дбає про свій народ», — сказав президент.

На його думку, білоруська криза має вплив не лише на сусідні з Білоруссю країни. «Події там уже мають наслідки для Європи. Ми бачимо, що виникла найбільша політична криза за всі роки незалежності Білорусі. Вона також пов’язана з економічною та соціальною кризами, які вже визріли та проявляють наслідки. Якщо сценарій буде негативним, це означатиме щонайменше сотні тисяч біженців з Білорусі до країн Європи», — спрогнозував Зеленський.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 3 вересня Лукашенко звинуватив Україну і сусідні країни, крім Росії, у втручанні у внутрішні справи країни. За його словами, протестами проти нього в Білорусі керують Україна, Польща, Литва і Чехія. За день до його заяви міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що українські націоналісти готують екстремістів для провокацій силових зіткнень у Білорусі. У МЗС України його слова назвали «плодом хворої фантазії».
  • Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що всі контакти на державному рівні між Україною і Білоруссю зараз припинені. У МЗС Білорусі відреагували на його заяву, наголосивши, що відповідальність за можливі наслідки призупинення відносин лежатиме на українській стороні.