Самопроголошений президент Лукашенко виголосив промову на своїй «інавгурації»: Не маю права кинути білорусів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Самопроголошений президент Лукашенко виголосив промову на своїй «інавгурації»: Не маю права кинути білорусів

Mikhail Svetlov / Getty Images

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що вступає на посаду «з особливим почуттям гордості за білорусів».

Про це він сказав під час промови на інавгурації 23 вересня, повідомляє білоруське держагентство БелТА.

«У цей урочистий день президент присягає на вірність Батьківщині і народу з особливим почуттям. У ньому дуже багато гордості за білорусів, які з честю пройшли випробування на міцність, насамперед, своїх переконань. День вступу на посаду президента — це день нашої з вами перемоги, переконливої ​​і доленосної. Ми не просто обирали президента країни — ми захищали наші цінності, наше мирне життя, суверенітет і незалежність. І ми маємо ще чимало зробити», — наголосив Лукашенко.

Також самопроголошений лідер запевнив, що не може, «не має права кинути білорусів, які повʼязали з державним курсом не тільки політичні уподобання, а й свою долю, майбутнє своїх дітей, усіх, хто в такий складний для Білорусі період залишився вірним країні і народу».

«Нашій державності був кинутий безпрецедентний виклик — виклик неодноразово відпрацьованих безвідмовних технологій знищення незалежних держав. Але ми виявилися серед дуже небагатьох — навіть, може бути, єдині, — де «кольорова революція» не відбулася», — додав він.

  • 23 вересня зранку у Мінську до Палацу незалежності стягнули військову техніку і силовиків, зокрема з роти почесної варти. Також ЗМІ помітили президентський кортеж та велику кількість посадовців біля Палацу.
  • Вперше в історії країни про інавгурацію глави держави не повідомляли заздалегідь на офіційному рівні. А речниця Лукашенка Наталія Ейсмонт відмовлялася назвати точну дату інавгурації, хоча обіцяла це зробити ближче до церемонії, яка мала відбутися не пізніше, ніж через два місяці після президентських виборів, тобто до 9 жовтня.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.