В Ірані заявили, що готові до обміну всіма полоненими зі США

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф повідомив, що його країна готова обмінятися зі США всіма полоненими.

Про це він заявив у зверненні до некомерційної організації «Рада закордонних справ у Нью-Йорку», пише Reuters.

США тривалий час вимагають від Ірану відпустити всіх затриманих американців, вважаючи їх політв’язнями. В Ірані ж звинувачують їх у шпигунстві та заявляють, що іранців утримують у Штатах незаконно.

«У вʼязницях США перебувають іранці, які сидять там тільки тому, що відмовляються зрадити своїй країні [Ірану]. Ми готові обміняти їх усіх і всіх, хто cидить у в’язниці. Повторюю, ми можемо обміняти всіх увʼязнених», — сказав Заріф.

Після виходу США з ядерної угоди з Іраном країни провели кілька обмінів. Зокрема, у червні до Штатів повернувся ветеран ВМС США Майкл Вайт, якого затримали ще у 2018 році. Натомість до Ірану відправили лікаря Маджида Тахері.

  • Президент США Дональд Трамп підписав указ про санкції проти країн, компаній і приватних осіб, які будуть причетні до поставок зброї до Ірану або з нього. У заяві Трампа йдеться, що США не дозволять Ірану мати ядерну зброю і не хочуть, щоб ця країна поставила під загрозу безпеку решти світу новими поставками балістичних ракет і звичайних видів озброєнь.
  • Напередодні повідомлялося, що США відновили міжнародні санкції проти Ірану, які вводилися резолюціями Ради безпеки ООН і були скасовані у 2015 році після підписання ядерної угоди з Іраном.