США запровадили санкції проти потенційних постачальників та покупців зброї Ірану

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
США запровадили санкції проти потенційних постачальників та покупців зброї Ірану

Chip Somodevilla/Getty Images

Президент США Дональд Трамп підписав указ про санкції проти країн, компаній і приватних осіб, які будуть причетні до поставок зброї до Ірану або з нього.

Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

У заяві Трампа йдеться, що США не дозволять Ірану мати ядерну зброю і не хочуть, щоб ця країна поставила під загрозу безпеку решти світу новими поставками балістичних ракет і звичайних видів озброєнь.

За словами Трампа, його указ відновлює санкції ООН щодо Ірану і запроваджує нові обмеження та експортний контроль щодо понад 20 компаній і осіб, які підтримують ядерне, ракетне і звичайне озброєння Ірану.

«Цей указ значно знизить здатність іранського режиму експортувати зброю терористам і небезпечним «гравцям» по всьому близькосхідному регіону, а також його здатність купувати зброю для нарощування власних сил», — йдеться в повідомленні.

Крім того, Державний департамент і Міністерство фінансів США запроваджують санкції стосовно низки фізичних осіб і компаній, які повʼязані з іранською ядерною програмою.

За даними ЗМІ, 18 жовтня ООН планує зняти ембарго на продаж звичайних видів озброєння Ірану. У США вважають, що відмова ООН продовжити збройне ембарго загрожує всьому Близькому Сходу.