Тихановська закликала Раду ЄС ввести санкції проти режиму Лукашенка. Євросоюз поки не поспішає

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Тихановська закликала Раду ЄС ввести санкції проти режиму Лукашенка. Євросоюз поки не поспішає

Serge Serebro, Vitebsk Popular News / Wikipedia

Кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська закликала Європейський Союз запровадити санкції проти самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та його оточення.

Про це пише Reuters.

«У лідерів ЄС є причини не вводити санкції, але я просила б їх бути більш сміливими. Санкції важливі для нашої боротьби, тому що це частина тиску, який може змусити так звану владу почати діалог з нами в Координаційній раді», — сказала Тихановська журналістам після зустрічі з міністрами закордонних справ країн ЄС (Рада ЄС).

Перед цим, виступаючи в Європейському парламенті, Тихановська запропонувала євродепутатам свій список людей. «Я підготувала список людей, які брали участь у жорстокому придушенні. До них можуть бути застосовані санкції відповідно до європейського Акту Магнітського», — зазначила вона.

Також на брифінгу з головою Європарламенту Давидом Сассолі Тихановська закликала не визнавати легітимність Лукашенка. «Ми звертаємося до міжнародної громадськості із закликом не визнавати легітимності Лукашенка, оскільки він нелегітимний в очах білоруського народу. Наші голоси на цих виборах вкрали», — зазначила вона.

Попри це, за даними Deutsche Welle, Євросоюз учергове не зміг ухвалити рішення про запровадження санкцій проти влади Білорусі. Однак міністри закордонних справ усіх держав ЄС впевнені в необхідності санкцій проти Мінська. Зі свого боку агентство AFP повідомило, що учасникам засідання не вдалося домовитися через позицію Кіпру, який вимагає одночасно запровадити штрафні заходи проти Туреччини за розвідку нею газових родовищ у спірній частині Середземного моря.

  • 19 вересня стало відомо, що у Брюсселі на засіданні Комітету постійних представників країн ЄС Кіпр наклав вето на санкції Євросоюзу проти Білорусі.
  • Представники Кіпру заявили, що не погодяться на запровадження європейських санкцій проти чиновників білоруського режиму. Причиною цього став тривалий конфлікт між Кіпром і Туреччиною, яка проводить бурові роботи в Середземному морі, неподалік кіпрських берегів. Представники острівної країни зазначили, що не погодять санкції, допоки їхні колеги в ЄС не звернуть увагу на ситуацію з Туреччиною.