Глава ОП Єрмак заявив, що не поділяє думки Фокіна про амністію для бойовиків на Донбасі, запевнивши — учасники ТКГ не ухвалюють рішень

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Глава ОП Єрмак заявив, що не поділяє думки Фокіна про амністію для бойовиків на Донбасі, запевнивши — учасники ТКГ не ухвалюють рішень

Ковальчук Віктор / УНІАН

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак запевнив, що не погоджується з думкою заступника голови української делегації у Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна щодо повної амністії для бойовиків на Донбасі та статусу окупованих територій.

Про це він заявив в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» у п’ятницю, 18 вересня.

«Безумовно, це думка особиста пана Фокіна, з якою я особисто багато в чому не погоджуюся. Є позиція української сторони, вона відкрита, вона відома і вона абсолютно відповідає тим принципам, які сповідуються всіма представниками — на рівні представників у Мінській групі, у «нормандському форматі», на переговорах міністра закордонних справ — і вони незмінні», — наголосив він.

Також Єрмак зауважив, що учасники Тристоронньої контактної групи не ухвалюють остаточних рішень.

«Тристороння контактна група — це консультаційний орган. Люди, які там працюють, не займають будь-яких посад, вони працюють на громадських засадах, вони не отримують зарплату. І все, що вони проговорюють в процесі консультацій, щоб це стало юридичним документом, який до чогось зобов’язує країну, повинно пройти або через Кабмін, або через парламент України, або через інші відповідні органи, які мають право і компетенцію ухвалювати ці рішення», — пояснив керівник ОП.

  • Перший прем’єр і заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін 30 серпня в інтервʼю «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення під контроль України державного кордону.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підкреслив, що заяви Вітольда Фокіна стосовно Донбасу не відповідають національним інтересам України. Офіс президента відреагував на інтервʼю Фокіна, наголосивши, що той «щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою».