«Ніхто не диктуватиме НБУ курс гривні». Шевченко запевнив послів G7 у збереженні незалежності Нацбанку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Ніхто не диктуватиме НБУ курс гривні». Шевченко запевнив послів G7 у збереженні незалежності Нацбанку

Пресслужба Офісу президента України

Голова Національного банку Кирило Шевченко запевнив послів «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія та Японія) у збереженні незалежності НБУ.

Про це він повідомив у Facebook.

«Я дуже шаную погляди та застереження поважних послів і маю запевнити всіх вас, що незалежності НБУ нічого не загрожує. Ми чітко усвідомлюємо засади цієї незалежності та той довгий шлях, за який центробанк отримав рівновіддаленість від усіх гілок влади для ухвалення професійних зважених рішень у монетарній і макропруденційній політиках», — сказав Шевченко.

Він додав, що на сьогодні ніхто не може диктувати Нацбанку, який встановлювати курс гривні чи облікову ставку. «Сьогодні підконтрольність НБУ будь-кому просто неможлива. Всі важливі рішення ухвалюються колегіально після всебічного обговорення їхнього впливу як на банківську систему зокрема, так і економіку загалом», — пояснив голова НБУ.

За словами Шевченка, сьогодні перед Нацбанком стоять нові виклики, зокрема, через зниження темпів кредитування економіки. Тож НБУ лишатиметься «технократичним інститутом» і забезпечуватиме фінансову та цінову стабільність, а також сприяти економічному розвитку.