Трамп запропонував Ассанжу помилування, якщо той розкриє подробиці зламу пошти демократів в 2016 році

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент США Дональд Трамп готовий помилувати засновника WikiLeaks і викривача держтаємниць Джуліана Ассанжа, якщо той погодиться розкрити деталі кібератаки на пошту комітету Демократичної партії в 2016 році і хто за нею стоїть.

Про це в лондонському суді повідомила адвокат Ассанжа Дженніфер Робінсон, пише Reuters.

За її словами, пропозицію її підзахисному озвучили колишній член Палати представників США Дейн Рорабейкер (республіканець) і Чарльз Джонсон, який мав звʼязки із передвиборчим штабом Трампа. Робінсон заявила, що була присутня в цей момент.

«Пропозиція, висунута конгресменом Рорабейкером, полягала в тому, що Ассанж встановлює джерело публікацій про вибори 2016 року в обмін на деяку форму помилування», — сказала адвокат, не уточнивши, що за форма помилування. Рішення Ассанжа вона не озвучила.

У лютому The Guardian писала, що Рорабейкер передавав Ассанжу готовність Трампа помилувати його, якщо він скаже, що Росія не причетна до атаки на пошту демократів. Білий дім і Рорабейкер спростували твердження газети.

  • Джуліан Ассанж — австралійський інтернет-журналіст і телеведучий. Заснований ним сайт WikiLeaks оприлюднив безліч надсекретних матеріалів про шпигунські скандали, корупцію у вищих ешелонах влади, воєнні злочини та дипломатичні таємниці декількох держав.
  • Федеральне велике журі у США винесло другий обвинувальний висновок проти Ассанжа, в якому йдеться про можливу змову засновника WikiLeaks із хакерами Anonymous.
  • У травні минулого року Ассанж був засуджений до 50 тижнів вʼязниці у Великій Британії за порушення умов звільнення під заставу у 2012 році.
  • Тоді Ассанжа звинувачували у Швеції в сексуальних домаганнях, і Великій Британії належало вирішити питання про його екстрадицію. Сам засновник WikiLeaks, вийшовши на свободу під заставу, не зʼявився до суду і сховався в посольстві Еквадору в Лондоні. Пізніше влада Швеції закрила цю справу.
  • У червні 2019 року міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджида Джавід підписав дозвіл на екстрадицію Ассанжа до США, де його підозрюють у витоку секретної інформації.
  • Зі свого боку британський міністр у справах Америки і Європи Алан Данкан заявив, що засновника WikiLeaks Ассанжа не екстрадують до країни, де є смертна кара.
  • У червні 2020 року Федеральне велике журі у США винесло другий обвинувальний висновок проти Джуліана Ассанжа, в якому йдеться про можливу змову засновника WikiLeaks із групою хакерів з Anonymous.