Європарламент ухвалив резолюцію про санкції проти Росії через отруєння Навального і закликав зупинити будівництво «Північного потоку — 2»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Європейський парламент затвердив резолюцію щодо отруєння російського опозиціонера Олексія Навального і підтвердив необхідність зупинки будівництва газопроводу «Північний потік — 2».

Про це повідомив на своїй сторінці у Twitter журналіст «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк.

«За проголосували 532 євродепутати, 84 — проти, 72 — утрималися», — написав він.

У резолюції євродепутати вимагають від Євросоюзу якомога швидше ухвалити перелік масштабних обмежувальних заходів і посилити санкції проти Росії, а також закликали ініціювати міжнародне розслідування отруєння Навального, залучивши до нього Євросоюз, ООН, Раду Європи та Організацію із заборони хімічної зброї.

Водночас в Європарламенті запропонували створити санкційний механізм, за допомогою якого буде можливо збирати інформацію та заморожувати європейські активи фігурантів розслідувань Фонду боротьби з корупцією Навального.

Окрім цього євродепутати запропонували інститутам ЄС ухвалити стратегію демократизації Росії і вимагати від Москви скасувати і доопрацювати низку законів, зокрема недавні поправки до Конституції, в яких йдеться про пріоритет російського права над міжнародним.

  • Раніше Європейський парламент більшістю голосів підтримав резолюцію, яка закликає Євросоюз запровадити жорсткі санкції проти білоруської влади.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 31 серпня Міністерство закордонних справ Латвії повідомило, що країни Балтії спільно запровадили санкції проти Олександра Лукашенка та ще 29 білоруських чиновників. Їх оголосили персонами нон грата.
  • Верховна Рада на засіданні 15 вересня підтримала постанову щодо подій в Білорусі, в якому визнала, що президентські вибори там не були ані вільними, ані чесними. Також парламент підтримав введення санкцій проти білоруського режиму.