Лукашенко: Білорусь закриває кордони з Польщею та Литвою, з Україною — «посилить»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Лукашенко: Білорусь закриває кордони з Польщею та Литвою, з Україною — «посилить»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна закриває кордони з двома країнами ЄС та «посилює» з Україною.

Про це пише TUT.by.

Лукашенко заявив, що змушений зняти війська з вулиць та посилити державний кордон із Польщею та Литвою, а також Україною.

«Ми змушені відвести війська з вулиць, пів армії поставити під рушницю і закрити державний кордон із заходу, перш за все з Литвою і Польщею. Ми змушені посилити державний кордон, на превеликий жаль, з нашою братською Україною», — повідомив він.

Крім цих трьох держав Білорусь має відносно незначну лінію кордону з Латвією на півночі та Росією на півночі та сході.

«Я не хочу, щоб моя країна воювала. Тим більше я не хочу, щоб Білорусь і та ж Польща, Литва перетворилися на театр військових дій, де будуть вирішуватися не наші питання. Тому я сьогодні перед цим залом найкрасивіших, просунутих, патріотичних людей хочу звернутися до народів Литви, Польщі та України: зупиніть своїх божевільних політиків, не дайте розвʼязатися війні!» — заявив Лукашенко.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • Президент Володимир Зеленський прокоментував протести в Білорусі, які вважає ненасильницькою війною за свободу і демократію. На його переконання, якщо режим самопроголошеного президента Олександра Лукашенка не піде на діалог з народом, Білорусь може отримати «щось на зразок Майдану».
  • Верховна Рада на засіданні 15 вересня підтримала постанову щодо подій в Білорусі, в якій визнала, що президентські вибори там не були ні вільними, ні чесними. Заяву підтримали 228 народних депутатів.