Слідчий комітет Росії: Неонацист «Тесак» перед самогубством зізнався у низці вбивств

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Слідчий комітет Росії: Неонацист «Тесак» перед самогубством зізнався у низці вбивств

@FWDZrexwzwry8n4 / Twitter

Російський неонацист Максим Марцинкевич, якого напередодні знайшли мертвим у камері в СІЗО, зізнався слідству в двох подвійних вбивствах. За даними Слідчого комітету Росії, чоловік, відомий на прізвисько «Тесак», покаявся у вчиненому та у своїх поглядах. Щодо його смерті наразі проводять додаткові експертизи.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

За словами одного з представників Слідчого комітету, Марцинкевич мав «дуже серйозний мотив для самогубства» — перед смертю він зізнався у подвійному вбивстві «осіб неслов’янської національності», які здійснив у 2007 році.

За інформацією Baza, йдеться про відоме відео із жорстокими сценами страти, яке певний час циркулювало в мережі. Спершу російські правоохоронці заявили, що відео — постановка, проте згодом підтвердили справжність убивств. Врешті «Тесак» під тиском слідства зізнався та назвав місце захоронення жертв.

Другий епізод стосується подвійного вбивства в 2003 році, про яке поліції не було відомо. Останки загиблих знайшли і в цьому випадку.

«Всі ці записи в нас є. Він на них повністю розкаюється та засуджує свої вчинки, здійснені в минулому, коли він був прибічником націоналістичних поглядів. Саме тому він вирішив розповісти не лише про вбивство 2007 року, але й про інші злочини, до яких був причетний», — заявила слідча Світлана Петренко.

Варто додати, що в 2018 році Марцинкевич передав із в’язниці лист, у якому розповів, що відмовився від неонацистських поглядів і став лібертаріанцем — прибічником індивідуалізму, ринкової економіки, ненасильства та легалізації всього, що не порушує свободу інших людей.

Адвокат загиблого Іван Северович заявив, що судмедексперти збираються провести додаткове розслідування причин смерті Марцинкевича через сумніви щодо обставин самогубства та передсмертних записок у камері, повідомляє РБК.

«Не схожі на авторство саме Максима, можливо, почерк і його, але писав він, здається, під диктовку. Плюс незрозуміло, як він опинився в одиночній камері», — сказав адвокат, який не вірить у версію про самогубство.

За даними слідства, у камері знайшли кілька передсмертних записок.

  • У кінці грудня 2018 року Бабушкінський суд Москви засудив Марцинкевича до 10 років колонії у справі про напади на людей під приводом боротьби з наркоторгівлею. Він відбував покарання в Республіці Комі. У жовтні 2019 року Сиктивкарський міський суд помʼякшив йому вирок, знявши звинувачення в розпалюванні ненависті або ворожнечі. Загальний термін покарання зменшили до менш ніж девʼяти років.
  • Максим «Тесак» Марцинкевич знімався у фільмі режисера Іллі Хржановського «Дау». В одній із сцен він зарізав живу свиню.