У Челябінському СІЗО знайшли мертвим неонациста Марцинкевича — відомого як «Тесак»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Відомого російського неонациста Максима Марцинкевича, знаного як «Тесак», знайшли мертвим у камері слідчого ізолятора в Челябінську. Інформацію про те, що він наклав на себе руки підтвердила Федеральна служба виконання покарань Росії.

«16 вересня вранці в одній з камер виявили засудженого 1984 року народження без ознак життя. Попередня причина смерті — самогубство. На місце події негайно прибули медпрацівники установи, які провели комплекс реанімаційних заходів, але позитивного результату вони не дали», — розповіла прессекретар служби.

Повідомляється, що у камері Марцинкевич перебував один.

Видання Baza повідомляє, що у передсмертній записці Марцинкевич написав, що не хоче завдавати неприємностей адміністрації СІЗО. Він також попросив передати своїй цивільній дружині, що живе в Єкатеринбурзі, книгу про комунізм і особистий щоденник.

Інші ЗМІ заперечують інформацію про знайдену записку.

Адвокат Марцинкевича заявив Life News, що версія про самогубство потребує перевірки.

Що відомо про нього?

Максиму Марцинкевичу було 36 років. Він відомий російський громадський діяч, прихильник націонал-соціалістичної ідеології, відеоблогер. Після виходу з колонії Тесак організував рух «Оккупай — педофіляй», що займався побиттям і приниженням людей, яких члени руху вважали педофілами. Своїх жертв учасники руху шукали через Інтернет і знайомились із ними від імені неповнолітніх. Всі знущання, включно з улюбленим способом розправи Марцинкевича над «підозрюваними» — обливання сечею, знімали на камеру, а потім публікували в Інтернеті.

У 2013 році у Харкові відбулися збори українських послідовників Тесака, на яких він особисто був присутній. Разом вони організовували «сафарі» — так називали полювання на ймовірних порушників.

У кінці грудня 2018 року Бабушкінський суд Москви засудив Марцинкевича до 10 років колонії у справі про напади на людей під приводом боротьби з наркоторгівлею. Він відбував покарання в Республіці Комі. У жовтні 2019 року Сиктивкарський міський суд помʼякшив йому вирок, знявши звинувачення в розпалюванні ненависті або ворожнечі. Загальний термін покарання зменшили до менш ніж девʼяти років.