«Для підготовки активістів в Україні». Розвідка Росії заявила, що США дали $20 млн на протести в Білорусі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Для підготовки активістів в Україні». Розвідка Росії заявила, що США дали $20 млн на протести в Білорусі

tut.by

Директор Служби зовнішньої розвідки РФ (СЗР) Сергій Наришкін заявив, що США «по лінії неурядових організацій» направили близько $20 млн на організацію в Білорусі акцій протесту.

Про це пише Інтерфакс.

На ці гроші нібито формувалася мережа «незалежних блогерів» та інформаційних акаунтів в соцмережах, а також йшла підготовка активістів до проведення вуличних акцій. «Найбільш перспективні з них проходили навчання за кордоном, зокрема в Польщі, Литві та на Україні, де з ними займалися досвідчені американські інструктори з «ненасильницьких протестів», — підкреслив Наришкін.

На думку директора СЗР, Вашингтон намагається організувати в Білорусі «кольорову революцію» і антиконституційний переворот, «цілі і завдання яких не мають нічого спільного з інтересами білоруських громадян».

Наришкін зазначив, що «за наявною у СЗР інформацією, і в нинішніх подіях у Білорусі США відіграють ключову роль». За його словами, «США взяли під щільну опіку колишнього кандидата в президенти Світлану Тихановську та інших опозиційних активістів, яких розкручують як «народних лідерів» і майбутніх керівників «демократичної Білорусі».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • Президент Володимир Зеленський прокоментував протести в Білорусі, які вважає ненасильницькою війною за свободу і демократію. На його переконання, якщо режим самопроголошеного президента Олександра Лукашенка не піде на діалог з народом, Білорусь може отримати «щось на зразок Майдану».
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що міждержавні відносини України та Білорусі припинені.
  • Верховна Рада на засіданні 15 вересня підтримала постанову щодо подій в Білорусі, в якій визнала, що президентські вибори там не були ні вільними, ні чесними. Заяву підтримали 228 народних депутатів.