Фонд держмайна виставив на продаж перший спиртзавод. Обіцяють по два аукціони на тиждень

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Фонд державного майна виставив на продаж Немирівський спиртовий завод. Це перший аукціон на продаж об’єктів спиртової галузі після того, як Рада скасувала державну монополію на виробництво спирту.

Про це повідомив у своєму Facebook голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

«Сьогодні Фонд держмайна оголошує про проведення приватизаційного аукціону щодо ДП Немирівський спиртовий завод. І цим повідомленням розпочинається масштабна приватизація держпідприємств спиртової галузі. Державна монополія на виробництво спирту — більше не українська реальність», — заявив він.

За словами Сенниченка, аукціони планують проводити швидкими темпами — по два щотижня. Перший планується провести 15 жовтня. На ньому продаватимуть Немирівський спиртовий завод у Вінницькій області.

Він зазначив, що згідно з законом до літа 2021 року приватним власникам можна буде виробляти спирт лише на спиртзаводах, які були придбані в держави. На нові підприємства ліцензії видаватимуть з 1 липня 2021 року.

«Стартова ціна на спиртзаводи справедливо визначена за підсумками інвентаризації. Прибутки, які працюючий спиртзавод принесе своєму власнику, точно варті того, аби за нього поборотися на прозорому аукціоні. Я чомусь не сумніваюся, що ціна за активи злітатиме в рази», — пояснив Сенниченко.

На Немирівський спиртзавод ціна стартуватиме від 49,57 мільйона гривень.

  • 3 серпня Міністерство фінансів видало перші ліцензії на виробництво спирту в Україні. Тепер компанії можуть обирати постачальника спирту й закуповувати його в тих, чия пропозиція буде найбільш вигідною.
  • Верховна Рада 3 грудня 2019 року ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроєкт № 2300 про скасування з 1 липня 2020 року державної монополії на виробництво спирту.
  • Законопроєкт надає можливість субʼєктам господарювання, незалежно від форми власності, виробляти спирт за наявності відповідної ліцензії, а також передбачає повну лібералізацію експорту спирту з України.
  • Ліцензія на виробництво спирту видається підприємствам, які мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом і відпуском продукції. Відʼєднання систем відеоспостереження — це підстава для відмови у видачі ліцензії або для її відкликання, наголошено в документі.