Reuters: Медики, які оглядали Навального одразу після отруєння, спростовують офіційну версію Росії

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Reuters: Медики, які оглядали Навального одразу після отруєння, спростовують офіційну версію Росії

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Омські медики, які оглядали російського опозиціонера Олексія Навального одразу після того, як він приземлився, не виявили у нього порушень обміну речовин або підвищеного рівня цукру.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на п’ять різних джерел.

Троє джерел, що знають про роботу чотирьох медиків швидкої, які забирали Навального з аеропорту, розповіли, що тест на глюкозу у крові опозиціонера показав, що рівень цукру був приблизно 3—5 ммоль/л. Нормою вважаються показники від 3,3 до 6,7 ммоль/л.

«Цукрового діабету там не було, все відразу перевірили і виключили. Показники в нормі, з вуглеводним обміном проблем не було», — зазначають вони.

Також чотири джерела із п’ятьох зазначають, що медики спостерігали у Навального чітку клінічну картину отруєння із відповідними симптомами. Вони вкололи йому невстановлені ін’єкції, але не давали атропін — препарат, який використовують для лікування отруєння нервово-паралітичними речовинами.

Головний токсиколог Омської лікарні швидкої медичної допомоги № 1 Олександр Сабаєв спростовує цю інформацію. Він запевняє, що рівень цукру у крові Навального був 13 ммоль/л.

Водночас саме Сабаєв вколов Навальному атропін після його приїзду до лікарні, оскільки також розглядав версію отруєння. Зараз же він запевняє, що після детального обстеження, цю версію відкидає. Однак, за даними джерел, саме вколотий Сабаєвим атропін, ймовірно, врятував опозиціонеру життя.

Джерела запевняють, що до прибуття Навального в аеропорт отримали інформацію про ймовірне отруєння від його соратників та екіпажу літака. Медики одразу ж під час обстеження виключили інші діагнози, такі як діабетична кома або інсульт. Вони зазначають, що «близько 10 лікарів, які лікували Навального» не сумніваються в тому, що це було саме отруєння.

Також вони розповіли і про те, що до Німеччини Навального відпустили після прямої вказівки з Кремля.

«Ми сиділи [у лікарні], коли з Кремля зателефонували і сказали випустити пацієнта ... і робота почалася. Всі зітхнули з полегшенням», — зазначило одне із джерел.

У самому ж Кремлі свій вплив заперечують. «Ні. Це неправда. Адміністрація президента не контролює лікарів ані в Омську, ані в інших містах нашої країни», — заявив речник російського президента Дмитро Пєсков.