Офіс генпрокурора: Україна передала до Гааги заяви про страти українських бійців під Іловайськом та Дебальцевим

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Офіс генпрокурора: Україна передала до Гааги заяви про страти українських бійців під Іловайськом та Дебальцевим

Костянтин Стрілець / «Бабель»

В останніх повідомленнях до Міжнародного кримінального суду Україна подала заяви про порушення майнових прав українців в анексованому Криму та позасудові розстріли військових під Іловайськом та Дебальцевим.

Про це в інтервʼю «Радіо Свобода» розповів заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

«Також у ньому висвітлювалася практика ведення Росією бойових дій «чужими руками», тобто залучення нею до конфлікту підконтрольних незаконних збройних формувань», — додав Мамедов.

Крім того, він повідомив, що стосовно Іловайської трагедії прокуратура найближчим часом передасть до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду ще один пакет зібраних доказів про вчинення росіянами воєнних злочинів. «Зокрема, нові факти порушень російським військовим керівництвом домовленостей стосовно «зеленого коридору» для відходу українських сил під Іловайськом», — підкреслив прокурор.

Мамедов додав, що разом із правозахисними та громадськими організаціями прокуратура систематизує випадки скоєння конкретного виду воєнного злочину або злочину проти людяності.

«Наприклад, якщо йдеться про Крим — це насильницьке переміщення цивільного населення, незаконний призов кримчан до лав Збройних сил Російської Федерації. В останньому повідомленні щодо порушень майнових прав, про яке ви згадали, мовиться про систематичні та широкомасштабні дії окупаційної влади. Вони здійснюються по всій території Кримського півострова із залученням практично всіх так званих «судових органів», — заявив Мамедов.

  • Раніше Мамедов повідомив, що наразі Офіс генпрокурора розслідує кримінальні провадження за фактом участі близько 100 іноземців на боці бойовиків на Донбасі. Ця цифра не включає громадян Росії.
  • Перед цим Мамедов заявив, що прокуратура використає дані, озвучені «експрокурором Криму» Наталією Поклонською та «міністром оборони ДНР» Ігорем Гіркіним в інтервʼю, у кримінальних провадженнях проти них.