Офіс генпрокурора: На Донбасі на боці бойовиків воювали найманці із понад 30 країн світу. Найбільше — з Іспанії та Сербії

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов повідомив, що наразі ОГП розслідує кримінальні провадження за фактом участі близько 100 іноземців на боці бойовиків на Донбасі. Ця цифра не враховує громадян Росії.

Про це він розповів в інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальні провадження за фактами участі понад 100 іноземних громадян у складі незаконних збройних формувань РФ у збройному конфлікті на Донбасі проти України. Географія країн походження найманців дуже різноманітна і налічує понад 30 держав, серед яких Франція, Чехія і навіть Чилі», — зазначив Мамедов.

За його словами, найбільше їх прибуло з Іспанії та Сербії — по 27 осіб. Також є громадяни Молдови (26 людей) та Франції (20 людей). Заступник генпрокурора пояснив, що усі вони входили до різних незаконних військових формувань, підконтрольних РФ.

«Нам відомо (і ці факти є в кримінальних провадженнях), що на території Російської Федерації створені спеціальні навчальні центри, де проводиться вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання найманців з метою використання у збройному конфлікті на території Донецької та Луганської областей України», — розповів Мамедов.

  • Офіс генерального прокурора порушив 7 липня провадження через участь іноземців у війні на Донбасі на боці бойовиків. Прокурори зʼясували, що з 2014 року по теперішній час 20 громадян Франції воювали на Донбасі у складі військових формувань бойовиків, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків.
  • У травні 2019 року громадянина Бразилії Рафаеля Лусваргі, який брав участь у війні на Донбасі на боці бойовиків «ЛДНР», засудили до 13 років увʼязнення. Згодом його передали на окуповані території в рамках обміну полоненими.