Київ із 14 вересня потрапить у «помаранчеву» зону. Які правила карантину зміняться у столиці

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Київ із 14 вересня потрапить у «помаранчеву» зону. Які правила карантину зміняться у столиці

УНІАН

В Україні з 14 вересня протягом двох тижнів діятиме новий поділ регіонів на зони за рівнем епідемічної небезпеки поширення коронавірусу. Київ потрапив до «помаранчевої» зони.

До цього Київ перебував у «жовтій» зоні, однак після переходу до «помаранчевої» карантинні обмеження у столиці посиляться. Посиленню карантину сприяє і зростання захворюваності — 11 вересня у Києві виявили 404 нові випадки зараження коронавірусом. Це найбільша кількість за весь час пандемії. Загалом у столиці вже зафіксовано 16 119 випадків захворювання, понад 5 тисяч людей одужали.

Чому Київ потрапив до «помаранчевої» зони

Кабмін на самому початку адаптивного карантину встановив низку критеріїв, за якими відслідковується динаміка захворювання. На основі цих даних й ухвалюється рішення про перехід між зонами.

Наразі Київ перевищує два з трьох показників: завантаженість ліжок і кількість нових хворих за останні два тижні. Зокрема, за останні 5 днів завантаженість ліжок у столиці становила понад 50% (лише 9 вересня цей показник був на рівні 49,5%). Норма — 50%.

Також столиця перевищує середній показник захворюваності у країні (40 випадків на 100 тисяч населення). У Києві він становить 128 на 100 тисяч населення. У зв’язку з цим і було ухвалено рішення про внесення столиці до «помаранчевої» зони.

Водночас третій показник у Києві завжди відповідає нормі — це охоплення населення тестуванням. За норми у 24 на 100 тисяч населення у столиці їх роблять 216 на 100 тисяч населення.

Що зміниться через потрапляння до «помаранчевої» зони

Про те, які обмеження запровадять у Києві з 14 вересня, вже розповів мер міста Віталій Кличко. Зокрема, у столиці будуть заборонені:

  • діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів;
  • діяльність спортивних залів і фітнес-центрів, крім закладів, що можуть забезпечити відвідування не більше ніж 1 особа на 10 квадратних метрів приміщення;
  • прийом дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку — санаторіїв і таборів у столиці та передмісті;
  • планова госпіталізація (окрім допомоги породіллям і вагітним, екстрених випадків, онкологічної та паліативної допомоги).

Також запроваджуються такі обмеження:

  • проведення масових (культурних, спортивних, соціальних, релігійних та інших) заходів дозволене за участі не більше 220 осіб — 1 особа на 10 квадратних метрів площі будівлі;
  • відвідування групових занять у професійних і вищих навчальних закладах освіти дозволене групами не більше ніж 20 осіб;
  • перевезення пасажирів автомобільним і міським громадським транспортом здійснюватиметься тільки в кількості 50% місць для сидіння.

Залишаться і попередні обмеження, які були у «жовтій» зоні: обов’язкове носіння маски у приміщеннях і транспорті; заповненість кінотеатрів і театрів лише наполовину; обов’язкова наявність документів, які посвідчують особу; заборона на відвідування закладів соціального захисту, де перебувають люди похилого віку (окрім тих, які надають послуги кризово).