Нобелівська лауреатка Алексієвич закликала ООН відправити до Білорусі моніторингову місію

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Нобелівська лауреатка Алексієвич закликала ООН відправити до Білорусі моніторингову місію

Wikipedia / Sergento

Нобелівська лауреатка з літератури, член президії Координаційної ради Білорусі Світлана Алексієвич звернулася до ООН з проханням направити до її країни моніторингову місію.

Про це йдеться у статті, написаній нею у співавторстві з очільником Білоруської асоціації журналістів Андрієм Бастунцом і генеральним секретарем міжнародної організації «Репортери без кордонів» Крістофом Делуар, яку опублікувала французька газета Le Monde.

«Ми закликаємо Генеральну Асамблею ООН відправити моніторингову місію, щоб засвідчити репресії щодо журналістів», — йдеться в матеріалі.

Також автори статті закликали Організацію з безпеки і співробітництва в Європі «включити свободу друку до переліку пріоритетних тем у рамках пропозиції про посередництво у врегулюванні кризи».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох людей, побили сотні та затримали тисячі громадян. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 18 серпня у штабі опозиційного кандидата у президенти Білорусі Світлани Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка буде займатися процесом передачі влади. Після визначення складу президії 19 серпня вона провела перше засідання.
  • 20 серпня прокуратура розпочала провадження проти Координаційної ради за «захоплення влади». Максимальна санкція за цією статтею передбачає до пʼяти років позбавлення волі.
  • 25 серпня Конституційний суд Білорусі назвав Координаційну раду опозиції «неконституційною». Усіх членів її президії затримали або видворили з країни. На свободі та в Білорусі залишилася лише нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич.