У Білорусі проти Координаційної ради опозиції прокуратура відкрила провадження за «захоплення влади»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Білорусі проти Координаційної ради опозиції прокуратура відкрила провадження за «захоплення влади»

Координационный совет / Telegram

У Білорусі порушили кримінальне провадження за статтею «Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки». Про це заявив генеральний прокурор країни Олександр Конюк, повідомляє видання TUT.by

«Створення та діяльність Координаційної ради спрямовані на захоплення державної влади, а також на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь. За даним фактом порушено кримінальну справу за статтею 361 Кримінального кодексу», — заявив Конюк.

Максимальна санкція за цією статтею передбачає до пʼяти років позбавлення волі.

Водночас Координаційна рада не бачить в своїх пропозиціях щодо врегулювання ситуації в країні порушення закону.

«Ми робили все відкрито і прозоро, все опубліковано і є в документах ради. Ми не вбачаємо в цьому якогось порушення закону, навпаки бачимо дії законні, спрямовані на відновлення законності в країні. Якщо це злочин, то у нас в країні великі проблеми з законністю», — сказав юрист Максим Знак.

  • 18 серпня у штабі опозиційного кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка буде займатися процесом передачі влади. 19 серпня вона провела перше засідання, після визначення складу президії.
  • Загалом до складу Координаційної ради увійдуть 70 осіб. Усі вони повинні бути громадянами Білорусі та фізично перебувати у країні. Також допускається можливість переобрання складу президії та її керівника. Сама Тихановська виступатиме в раді гарантом передачі влади.