Під ОП і резиденцією Зеленського протестують проти ідеї спільного з бойовиками інспектування на Донбасі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Представники «Руху опору капітуляції» та активісти вийшли на акції протесту під Офіс президента та резиденцію Володимира Зеленського в Конча-Заспі на знак протесту проти ідеї спільного з бойовиками інспектування українських позицій біля села Шуми під Горлівкою.

Про це повідомляє Укрінформ.

Дві акції розпочалися під вечір. Ветеран АТО Олександр Погребиський розповів, що їхня мета — не допустити проведення спільних з бойовиками інспекцій на позиціях ЗСУ.

За його словами, представники низки громадських організацій та активісти планують у понеділок, 14 вересня, вийти з акцією протесту до Верховної Ради. Їхня вимога – створити Тимчасову слідчу комісію для розслідування вбивств українських військових на Донбасі та відсторонити Леоніда Кравчука та Вітольда Фокіна від участі в перемовинах у Мінську.

Також акція протесту триває і під резиденцією Зеленського. Співкоординатор «Руху опору капітуляції» Мирослав Гай наголосив, що акція є символічною — вона обʼєднує патріотів, які хочуть донести свою позицію, але не має на меті якихось незаконних дій.

  • Офіс президента України повідомив, що на позачерговому засіданні Тристоронньої контактної групи 9 вересня учасники домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ. Згодом там зазначили, що інспектування в районі селища Шуми на Донбасі буде проводити ОБСЄ за участю сторін Тристоронньої контактної групи з «украй обмеженим проявом присутності бойовиків». 10 вересня Україна відмовилася проводити інспекцію позицій у зв’язку з появою «нових вимог».
  • Раніше, 5 вересня, ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін попередив, що 7 вересня по українських позиціях біля селища Шуми в Донецькій області відкриють вогонь. За його словами, у районі селища ЗСУ побудували «незаконні інженерні споруди». Після цього він декілька разів переносив «обстріл», а потім скасував свій «наказ».
  • Командувач Обʼєднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що в разі атаки бойовиків на українські позиції військові дадуть адекватну відповідь всіма наявними силами і засобами.