Сейм Литви визнав обраним лідером Білорусі Світлану Тихановську

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Сейм Литви визнав обраним лідером Білорусі Світлану Тихановську

Natalia Fedosenko / Contributor

Сейм Литви визнав обраним лідером Білорусі опозиціонерку Світлану Тихановську, яка за даними незалежних опитувань перемогла на виборах із понад 80% голосів. Про це йдеться у відповідній резолюції.

«Сейм закликає міжнародне співтовариство підтримати вимогу обраного лідера Білорусі Світлани Тихановської та створеної за її ініціативою Координаційної ради як єдиних законних представників білоруського народу для проведення нових, прозорих і демократичних парламентських і президентських виборів у країні», — наголосили в резолюції.

У документі самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка вказують як «нелегітимного лідера».

Сейм закликав оцінювати як «злочин проти свого народу» будь-які внутрішньополітичні та зовнішньополітичні дії Лукашенка, спрямовані на легітимацію його правління і укладення нових міжнародних угод з Росією.

У резолюції наголосили, що від Росії необхідно вимагати не втручатися у внутрішню і зовнішню політику Білорусі та не підтримувати дії Лукашенка. А у разі спроб — ввести додаткові санкції проти Росії та оточення Лукашенка.

Наприкінці серпня країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка та ще 29 білоруських чиновників — їх оголосили персонами нон ґрата.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох людей, побили сотні та затримали тисячі громадян. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 18 серпня у штабі Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка має займатися процесом передачі влади.
  • 4 вересня опозиціонерка виступила на засіданні Ради безпеки ООН і закликала направити спостережну місію до Білорусі та зупинити насильство.
  • Колишній премʼєр-міністр Польщі, експрезидент Європейської ради Дональд Туск запропонував номінувати Сергія і Світлану Тихановських на Нобелівську премію миру.