Зеленський та Меркель поговорили телефоном напередодні зустрічі радників лідерів «нормандського формату». Про що домовилися

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель напередодні зустрічі радників лідерів країн «нормандського формату», яка запланована на 11 вересня.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

«Лідери двох країн відзначили важливість подальшої координації кроків щодо мирного врегулювання на Донбасі, а також висловили сподівання, що завтрашня зустріч радників лідерів країн «нормандського формату» принесе чіткі рішення та результати, і що невдовзі після цього відбудеться зустріч лідерів «нормандської четвірки», — йдеться у повідомленні.

Зеленський поінформував Меркель про безпекову ситуацію на Донбасі та про зусилля української сторони, спрямовані на досягнення миру в регіоні, а також подякував Німеччині за незмінну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

Своєю чергою Меркель запевнила, що Німеччина продовжуватиме докладати всіх необхідних зусиль для досягнення прогресу в мирному процесі, наголосивши на важливості виконання Паризьких домовленостей, насамперед дотримання сторонами режиму припинення вогню.

Також канцлер запевнила, що Україна може розраховувати на підтримку Німеччини та Франції на шляху до вирішення питання війни на Донбасі.

Окремо лідери країн обговорили події у Білорусі, де вже місяць тривають протести проти самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Зеленський наголосив, що Україна приєдналася до заяви ЄС щодо президентських виборів у Білорусі.

  • 30 липня ЗМІ повідомили, що заступник голови Адміністрації президента Росії Дмитро Козак, куратор українського напряму в Кремлі, написав листа раднику канцлера Німеччини Ангели Меркель про переговори щодо Донбасу. У ньому Козак називає переговори «безглуздими» і нібито говорить про вихід Росії з цього процесу.
  • Зі свого боку голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що представник РФ направив листа, але в ньому не було зазначено вимог.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що друга зустріч лідерів у «нормандському форматі» може привести до закінчення війни на Донбасі.