«Нахилити мене не вийде». Лукашенко відмовляється передавати владу опозиції

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Олександр Лукашенко, виступаючи перед прокурорами і представляючи нового генпрокурора, заявив, що не має наміру передавати владу в Білорусі опозиції, попри масштабні протести проти його режиму.

«Хочу вам сказати по-чоловічому, щоб у нас не було якоїсь недомовленості. Мені часто дорікають в тому, що «владу він не віддасть». Правильно дорікають. Мене народ не для цього обрав [...]. Влада не для того дається, щоб її взяв, кинув і віддав», — сказав Лукашенко, передає «Белта».

Прокурорам, які не згодні з режимом, Лукашенко порадив «піти в сторону і не заважати». «Нахилити мене не вийде. Хочете стати поруч і врятувати країну — вставайте. Не хочете — не зраджуйте. Ви — люди в погонах. Не треба поститись і хайпувати», — сказав він.

Лукашенко знову заявив про втручання у справи Білорусі іноземних держав, які нібито керують вулицею і протестами проти нього.

«Якщо ви думаєте, що я цю владу посинілими руками тримаю заради себе, ви мене дуже розчаруєте. Росіянам, які не дуже в темі в нашій державі, я вже сказав: рано чи пізно цю владу візьмуть інші, але візьмуть за законом, не під тиском вулиці [...]. Я не закликаю вас рятувати державу, поручуючи закон. Хоча коли здійснюється практично нахабна інтервенція, як я називаю, ззовні, і вона підігрівається зсередини і керується ззовні, там іноді не до законів — треба вжити жорстких заходів, щоб зупинити будь-яку гидоту, яка на це претендує», — заявив самопроголошений президент.

  • Сьогодні, 10 вересня, Лукашенко представляв прокурорам нового генерального прокурора Андрія Шведа, який до цього з квітня 2013 року очолював Державний комітет судових експертиз. Швед змінив на посаді Олександра Конюка, який обіймав її з 2011 року.
  • Напередодні Олександр Лукашенко заявив, що 23 серпня, коли він прибув на вертольоті до Палацу незалежності та ходив там з автоматом, протестувальники звідти пішли, тому що «отримали сигнал з космосу». За його версією, це не він злякався митингарів. Лукашенко заявив, що американці «стежать за всіма з космосу» і «передають сигнал» для протестувальників у центр під Варшавою.