Зеленський призначив МОЗ дедлайн рішення про формат медреформи. Або її зміни

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністерство охорони здоровʼя має до кінця вересня представити формат продовження медреформи або її зміни.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, повідомили в Офісі глави держави.

«Плюси є — вони на поверхні. Але є й багато мінусів. Тому плюси треба залишити, мінуси треба прибрати — звичайна арифметика», — наголосив він.

За словами Зеленського, українська влада вже виявила низку медичних закладів, які внаслідок реформи системи охорони здоровʼя, запровадженої попереднім керівництвом держави, опинилися на межі закриття.

«Десь закривається тубдиспансер, десь — психіатрична лікарня. Тому ми відслідковуємо. Зупинили закриття багатьох таких медичних закладів. Так і є. Щось не побачив МОЗ — і це правда. Усе буде аналізуватися: усе, що потрібно відкрити, добудувати, доремонтувати, доставити обладнання — поставлено міністру охорони здоровʼя завдання. Він повинен це зробити», — сказав президент.

Що з медичною реформою?

1 квітня в Україні стартував найбільший етап медреформи, який мав повністю змінити підхід у фінансуванні українських лікарень. Зокрема, мав запрацювати новий механізм, коли лікарні отримують гроші за пролікованих там пацієнтів, а не за розміщені ліжко-місця.

Президент Володимир Зеленський та очільник МОЗ розкритикували другий етап медреформи. За їхніми словами, 50 тисяч медпрацівників можуть лишитись без роботи через цей новий механізм, а 332 лікарні можуть закрити через дефіцит фінансування. При цьому глава Національної служби здоров’я Оксана Мовчан заявила, що на другому етапі медреформи без роботи можуть залишитися 6—7 тисяч медичних працівників.

Голова парламентського комітету з питань здоровʼя Михайло Радуцький заявив, що медреформу будуть змінювати, щоб зберегти фінансування і зарплати. Зокрема, МОЗ планує збільшити фінансування лікарень і зарплат медпрацівників. Степанов запевнив, що медреформа у зміненому вигляді передбачатиме поліпшення якості та доступності медичних послуг.