Степанов виступив зі зверненням про медреформу, в якому поскаржився на атаки і пообіцяв йти «до кінця»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Степанов виступив зі зверненням про медреформу, в якому поскаржився на атаки і пообіцяв йти «до кінця»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив, що МОЗ останнім часом звинувачують у всіх можливих і неможливих злочинах, чинять медійні атаки та політичний тиск. Про це йдеться у зверненні міністра.

За його словами, наразі в Україні немає системи охорони здоровʼя, є тільки «окремі уламки радянського минулого та шматочки абстрактних нездійснених проєктів майбутнього».

Степанов зазначив, що реформатори, які були при владі майже 4 роки, «стали критиками будь-чого, аби тільки здіймати публічний галас, щоб відволікти українців від провалів своєї діяльності».

«Усе, що вони здобули, — це загроза звільнення десятків тисяч медиків і закриття сотень лікарень, дефіцит ліків, медичного обладнання, відтік українських лікарів за кордон. Це результати їхніх напрацювань. [....] Я не боюсь ніяких нападів і готовий захищати нашу позицію до кінця», — заявив міністр.

Що з медичною реформою?

1 квітня в Україні стартував найбільший етап медреформи, який мав повністю змінити підхід у фінансуванні українських лікарень. Зокрема, мав запрацювати новий механізм, коли лікарні отримують гроші за пролікованих там пацієнтів, а не за розміщені ліжко-місця.

Президент України Володимир Зеленський та очільник МОЗ розкритикували другий етап медреформи. За їхніми словами, 50 тисяч медпрацівників можуть лишитись без роботи через цей новий механізм, а 332 лікарні можуть закрити через дефіцит фінансування.

Голова парламентського комітету з питань здоровʼя Михайло Радуцький заявив, що медреформу будуть змінювати, аби зберегти фінансування та зарплати. Зокрема, МОЗ планує збільшити фінансування лікарень і зарплат медпрацівникам. Степанов запевнив, що медреформа у зміненому вигляді передбачатиме поліпшення якості та доступності медичних послуг.