«Не дамо спецслужбам розсварити білорусів і українців»: міністр Кулеба прокоментував видворення до України білоруських опозиціонерів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна не дозволить спецслужбам РФ і Білорусі користуватися вільним перетином кордонів між країнами для власних цілей.

Про це він написав у своєму Facebook.

«Попри обмеження на в’їзд іноземців, український кордон відкритий для громадян Білорусі, які хочуть перетнути його на законних підставах. Водночас ми будемо жорстко протидіяти будь-яким спробам спецслужб Білорусі чи Росії використати цю нашу відкритість для того, щоб зіпсувати відносини між білоруським і українським народами», — зазначив Кулеба.

Так він відреагував на видворення з Білорусі кількох членів Координаційної ради білоруської опозиції.

  • Напередодні в центрі Мінська невідомі люди викрали і вивезли на мікроавтобусі одного з лідерів білоруської опозиції — Марію Колесникову.
  • Зранку 8 вересня представники Держприкордонкомітету Білорусі повідомили, що усі троє — Колесникова, Родненков і Кравцов — відбули до України. Згодом там уточнили, що Колесникову затримано.
  • У ДПСУ підтвердили приїзд Родненкова та Кравцова до України. Водночас там підкреслили, що Колесникова в пункти пропуску України для проходження прикордонного контролю не прибувала.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що двох членів Координаційної ради білоруської опозиції «насильно видворили» з Білорусі до України. Колесникова ж кордон не перетинала, тому що вчинила «дії, які унеможливили це». За даними ЗМІ, вона порвала свій паспорт.