У США затримали учасників угруповання Boogaloo за спробу продати зброю палестинським бойовикам. Виявилось, що це провокація ФБР

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США затримали учасників угруповання Boogaloo за спробу продати зброю палестинським бойовикам. Виявилось, що це провокація ФБР

@mikenov / Twitter

У США затримали двох учасників праворадикального ополчення Boogaloo, яке прагне розпочати другу громадянську війну і при цьому в окремих містах підтримує протести Black Lives Matter. Чоловіки хотіли продати зброю палестинському ісламістському руху ХАМАС, оскільки він теж виступає проти американського уряду.

Про це повідомляє Buzzfeed.

Затриманих ополченців підозрюють у спробі найманства та постачання матеріальної допомоги терористичній організації. Таким чином, на думку генпрокуратури США, учасники Boogaloo хотіли просунути власний рух і організувати його фінансування.

Двоє чоловіків (30 і 22 роки) з Північної Кароліни та Мінессоти намагалися встановити зв’язки з антиізраїльським рухом ХАМАС для спільної боротьби проти США.

«Цей випадок можна зрозуміти тільки як тривожний приклад старої приказки: ворог мого ворога — мій друг. Вважаючи, що вони поділяють одне й те саме бажання завдати шкоди Сполученим Штатам, вони прагнули об’єднати зусилля і надавали підтримку, зокрема у вигляді деталей зброї», — сказав помічник генпрокурора Джон Демерс.

«Учасник ХАМАС» виявився агентом ФБР. За його словами, чоловіки з Boogaloo хотіли співпрацювати з палестинськими бойовиками, щоб назбирати коштів, купити землю та організувати тренувальний табір.

Ополченці передали агенту близько двох тисяч доларів і деталь для переобладнання гвинтівки на автоматичну зброю, що заборонено законодавством США. Вони планували передати більше деталей для війни з армією Ізраїлю та американськими військовими на Близькому Сході.

Також американські ополченці планували знищити кілька урядових пам’яток і захопити приміщення расистських організацій — деякі учасники Boogaloo підтримують протести проти поліцейської жорстокості та інколи захищають мітинги Black Lives Matter, попри спільні з расистами праворадикальні ідеї.

Ще ополченців підозрюють у погрозах посадовцям, яких обіцяли «повісити перед Капітолієм». На відео, які самі ж учасники Boogaloo викладали у Twitter, були розмови про вбивства поліцейських, сенаторів та інших політичних фігур США.

Як повідомляє Anadolu, палестинський ХАМАС відкидає будь-який зв’язок з американськими ополченцями та називає історію «спробою дискредитації руху на замовлення Ізраїлю».

«Палестинський національно-визвольний рух бореться тільки проти ізраїльської окупації Палестини та не втручається в міжнародні справи», — заявили в організації.

Хто такі Boogaloo?

@SophNar0747 / Twitter

Рух Boogaloo сформувався довкола форумів любителів зброї, критичних до уряду США. На початку 2020 року рух виступав як перенесення інтернет-мемів у реальне життя, проте згодом, під час протестів Black Lives Matter у деяких американських містах він став реальним ополченням.

Учасників Boogaloo можна впізнати за іронічним зовнішнім виглядом — вони поєднують яскраві гавайські сорочки з тактичним одягом і екіпіруванням. Зазвичай на свої акції вони виходять із вогнепальною зброєю. Після початку протестів проти расизму та поліцейської жорстокості члени окремих осередків руху виступили на боці Black Lives Matter.

Назва руху відсилає до мема, повʼязаного з фільмом Breakinʼ2: Electric Boogaloo, який увійшов у культуру як зразок невдалого сиквелу. У випадку з антиурядовим рухом назва символізує другу громадянську війну.

Зазвичай цей рух пов’язують із правими радикалами, проте влітку в ньому з’явились анархісти й навіть ЛГБТ-особи.