Британські екоактивісти блокували друкарні популярних газет. На їхню думку, редакції спекулюють на темі кліматичних змін

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Британські екоактивісти блокували друкарні популярних газет. На їхню думку, редакції спекулюють на темі кліматичних змін

@Tony_Diver / Twitter

У суботу в двох містах Великої Британії екоактивісти блокували друкарні, де виходять газети з групи медіамагната і приятеля президента США Руперта Мердока. Протестувальники пояснюють це тим, що газети групи займаються спекуляціями, а також неспроможні достовірно інформувати про кліматичні та екологічні проблеми.

Про це повідомляє Associated Press.

Члени організації Extinction Rebellion прикували себе до вантажівок та будівельних конструкцій на шляху до друкарень, які видають газети The Sun, The Times, Daily Telegraph, Daily Mail та Financial Times.

На думку екоактивістів з організації, яка виступає за ненасильницький протест проти кліматичних змін, втрати біорозмаїття та ризику соціально-екологічного колапсу, газети медіагіганта News Corporation, якими володіє Мердок, «маніпулюють правдою для досягнення своїх особистих і політичних інтересів».

Поліція невдовзі затримала протестувальників біля друкарень у Броксбурні та Ноузлі — усього понад 70 осіб.

Друкарні зі свого боку назвали цю акцію «атакою на свободу преси». Також акцію засудили деякі журналістські обʼєднання, звинувачуючи активістів у спробах заглушити інші точки зору.

Британський прем’єр Борис Джонсон заявив, що «вільна преса є життєво важливою для того, щоб контролювати уряд та інші впливові установи», і що намагання обмежити доступ публіки до новин у такий спосіб «абсолютно неприйнятне».

Extinction Rebellion з понеділка блокують дороги та мости у кількох містах Британії в рамках двотижневої кампанії тиску на пресу задля посилення боротьби проти кліматичних змін. Уже заарештували сотні людей.

Хто такі Extinction Rebellion?

Рух з’явився в 2018 році та зібрав у своїх лавах «занепокоєних громадян» з усіх вікових категорій — від підлітків до пенсіонерів. Активісти організації ставлять за мету привернути увагу до екологічних проблем і загроз глобального потепління шляхом ненасильницьких акцій громадської непокори, повідомляє The Guardian.

Extinction Rebellion мають підтримку науковців з Британії та інших країн світу. Група вважає, що політики втратили контроль над кліматичними змінами, внаслідок чого поставили під загрозу життя на планеті та втратили легітимність.

«Планета в екологічній кризі — ми вже на середині шостого за рахунком масового вимирання... Діти Великої Британії зіткнуться з жахливими наслідками бездіяльності — від паводків до лісових пожеж і екстремальної погоди до неврожаїв та неминучої суспільної кризи. Ми зобов’язані діяти», — заявляв один із засновників руху Роджер Галлем.

Extinction Rebellion вимагає від уряду знизити викиди вуглецю до нуля до 2025 року та заснувати «громадянську асамблею» для розробки планів на випадок надзвичайних ситуацій, як це було під час Другої світової війни.

На думку екоактивістів, привернення уваги до екологічного порядку денного зможе популяризувати ідеї боротьби з кліматичними змінами та запобігти фатальним наслідкам для довкілля, що неминучі за нинішнього політичного курсу.

Торік понад півтори тисячі учасників цієї групи протягом 10 днів блокували дорожній рух у кількох регіонах держави, також для популяризації екологічної тематики.

На початку своєї діяльності Extinction Rebellion мали широку громадську підтримку, але вже після перших акцій підтримка скоротилася — в основному через незручності, створювані активістами дорожньому руху.

Також групу критикують за нереалістичні цілі — на думку експертів, для досягнення нульового рівня викидів до 2025 року доведеться скасувати всі авіаперельоти, зупинити більшу частину транспорту і припинити опалення будинків.