«Слуги народу» хочуть законодавчо врегулювати дистанційну роботу. У Раді вже зареєстрували проєкт

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Слуги народу» хочуть законодавчо врегулювати дистанційну роботу. У Раді вже зареєстрували проєкт

Victoria Heath / Unsplash

Група народних депутатів від «Слуги народу» пропонує законодавчо врегулювати дистанційну та надомну форми роботи. Законопроєкт № 4051 про вдосконалення правового регулювання дистанційної роботи зареєстрували у Верховній Раді 4 вересня, проте тексту на сайті ще немає.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, посилаючись на комітет Ради з питань соцполітики.

Документ передбачає можливість поєднувати дистанційну роботу з роботою у звичайному режимі на робочому місці. Автори проєкту посилаються на дані соцопитувань про те, що під час пандемії коронавірусу на віддалену роботу перейшли близько 35% працівників, проте не вказують, хто і де проводив це дослідження.

Депутати пропонують покласти на власника або уповноважений орган зобовʼязання створити безпечні умови роботи й передбачити право роботодавця при укладенні договору отримувати дані про місце проживання або інше місце, де працівник за своїм вибором виконуватиме професійні обвʼязки. Також проєкт пропонує дозволити дистанційне ознайомлення працівника з вимогами з охорони праці, зокрема через відеозвʼязок.

Глава комітету Галина Третьякова вважає, що грамотне удосконалення трудового законодавства може стимулювати переведення великої кількості працівників з роботи за договорами цивільно-правового характеру на повноцінні трудові взаємини з роботодавцем.

  • Через поширення коронавірусу віддалена робота перестала сприйматися як крайній захід на певий час. Багато компаній змирилися з тим, що пандемія надовго і працювати з дому доведеться до наступного року. Деякі компанії вирішили взагалі не повертатися в офіси.
  • Першою вирішила перенести роботу додому компанія Twitter — відповідне рішення ухвалили ще у травні. Згодом у Google та Facebook теж дозволили працювати віддалено до літа 2021 року. До середини наступного року також будуть працювати віддалено працівники Universal, Warner, Sony і Amazon.