У США звільнили сімох поліцейських після смерті темношкірого. Під час арешту йому накинули на голову мішок

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У США звільнили сімох поліцейських після смерті темношкірого. Під час арешту йому накинули на голову мішок

Fred Moon / Unsplash

У США звільнили сімох поліцейських після чергового випадку ймовірного надмірного насильства щодо афроамериканця.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Напередодні члени сімʼї афроамериканця, жителя Рочестеру (штат Нью-Йорк) Деніела Пруда, який став, на їхню думку, жертвою поліцейського насильства, опублікували відео його затримання. Воно сталося в кінці березня. На записі видно, як кілька поліцейських надягають Пруду на голову мішок, коли він сидів на асфальті. При цьому чоловік був голий і в наручниках. Через кілька хвилин його транспортують на носилках до машини швидкої допомоги. За тиждень чоловік помер.

За даними американських ЗМІ, причиною його смерті стало удушення. Крім того, у крові чоловіка виявили наркотик фенциклідин. За словами родини загиблого, у нього були проблеми з психікою. Як розповів брат чоловіка, він почав турбуватися і тому викликав поліцію. «Я подзвонив, щоб отримати допомогу, а не для того, щоб лінчувати його», — зазначив чоловік.

3 вересня в Рочестері відбулися протести проти расизму і поліцейського насильства. У них взяли участь кілька десятків людей. Демонстранти вимагали відновити справедливість щодо Пруда і провести реформу поліції.

  • Раніше Президент США Дональд Трамп направив до Кеноші федеральні сили та військовослужбовців Національної гвардії через заворушення, які спалахнули після того, як поліцейські поранили у спину 29-річного афроамериканця Джейкоба Блейка, який наразі частково паралізований. Поліцейські заявили, що чоловік був причетний до інциденту, повʼязаного з домашнім насильством. За словами очевидців, Блейк намагався розняти двох жінок, які билися на вулиці.
  • Раніше у США, а пізніше по всьому світу, прокотилася хвиля протестів після появи відео, на якому поліцейський душив коліном беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда. Флойд помер, а експертиза підтвердила, що причиною смерті стали дії правоохоронця. Усім причетним поліцейським висунули звинувачення в убивстві. Підозрюваному в удушенні Дереку Шовену загрожує довічне увʼязнення або смертна кара.