У Словаччині суд виправдав бізнесмена, якого звинувачували у замовленні вбивства журналіста Куцяка

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Словаччині суд виправдав бізнесмена, якого звинувачували у замовленні вбивства журналіста Куцяка

Peter Tkac / Flickr

Спеціалізований кримінальний суд у словацькому місті Пезінке виправдав місцевого бізнесмена Маріана Кочнера, якого вважали замовником убивства журналіста Яна Куцяка.

Про це пише словацьке видання Novinky.

Судді вирішили, що у обвинувачення недостатньо доказів причетності Кочнера до вбивства. Також виправдали і Олену Жус, яку вважали посередником.

Водночас колишньому поліцейському Томашу Сабо, який привіз виконавця убивства на місце злочину, присудили 25 років позбавлення волі.

На суді були також присутні батьки убитого журналіста та його нареченої. Після вироку вони вийшли із зали у сльозах, оскільки у Словаччині очікували, що суд визнає Кочнера винним.

Однак суд присудив Кочнеру п’ять тисяч євро штрафу за незаконне зберігання зброї та торгівлю нею.

Убивство Яна Куцяка

Журналіста і його наречену Мартіну Кушнірову розстріляли 21 лютого 2018 року в їхньому будинку поблизу Братислави. Куцяк працював у місцевому виданні Aktualít, готував розслідування про політиків і підприємців. Перед смертю він працював над публікацією про звʼязки оточення премʼєр-міністра Словаччини Роберта Фіцо з італійськими злочинними групами. Однак, за словами прокуратури, підозри щодо участі у вбивстві італійської мафії, про яку писав журналіст, не підтвердилися. Вбивство журналіста викликало багатотисячні протести, результатом яких стала відставка Фіцо.