«Цар-бомба»: Росія розсекретила відео випробування найпотужнішої ядерної бомби в історії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Цар-бомба»: Росія розсекретила відео випробування найпотужнішої ядерної бомби в історії

Росатом

Росія розсекретила фільм про випробування «цар-бомби» — найбільшої ядерної бомби в історії, яку СРСР підірвав у віддаленому районі Північного льодовитого океану в 1961 році. Запис виклала у відкритий доступ державна корпорація «Росатом» з нагоди 75-річчя атомної енергетики Росії.

Протягом десятиліть запис випробування бомби тримали в секреті, нарешті його можуть переглянути всі. 40-хвилинний фільм, у титрах якого зазначено «цілком таємно», розповідає про підготовку випробувань однієї з найпотужніших ядерних бомб і про її підрив.

Ядерну авіабомбу доставили до місця випробування літаком, ще один літак знімав процес скидання. «Цар-бомба» вибухнула в 4 км над поверхнею Землі. За даними BBC, вірогідність виживання екіпажів після вибуху становила всього 50%.

Бомбу спустили до точки підриву на парашуті, щоб дати час літакам віддалитися. Після підриву стався яскравий спалах, який було видно за тисячу кілометрів. Висота стовпу вибуху становила 30 км, а після його перетворення на «ядерний гриб» — 60 км. Діаметр «гриба» становив 90 км.

Як зазначає Business Insider, вибух дорівнював 50 мегатоннам тротилу і був у 1,5 тисячі разів потужніший за удари по Хіросімі та Нагасакі разом узяті.

Спочатку радянське керівництво планувало зробити заряд у 100 мегатонн, проте науковці переконали зменшити потужність бомби вдвічі з огляду на загрозу радіаційного забруднення.

Утім, вибух все одно зачепив житлові райони СРСР — будівлі в одному з північних військових містечок, розташованого за 50 км від епіцентру, були повністю знищені. Також вибух спричинив наслідки, аналогічні землетрусу з магнітудою 5 балів, на тисячі кілометрів навколо — з будівель зривало дахи та виносило шибки.

За даними «Росатому», вибух не призвів до жодних шкідливих наслідків для довкілля, проте норвезька газета The Barents Observer зазначає, що вибух, який було видно в усій Скандинавії, все ж спричинив радіаційне забруднення — порівняно невисоке, зважаючи на розмір бомби і спосіб її підриву.

У 1994 році вийшло інтерв’ю з оператором, який знімав вибух. За його словами, «було схоже, що він всмокче в себе всю Землю».

«Видовище було фантастичним, нереальним, надприродним», — сказав він.

До сьогодні підрив «цар-бомби» є найбільшим в історії людства ядерним випробуванням.