Вибух на полігоні в Архангельській області: у Росії визнали перевищення радіаційного фону

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Після вибуху на військовому полігоні в Архангельській області (Росія) доза гамма-випромінювання була перевищена у 4—16 разів.

Про це повідомляє пресслужба Росгідромету за результатами дослідження стану радіаційного фону в місті Северодвінськ у день вибуху.

«Архангельською територіальною системою у шести з восьми пунктів Северодвінська зафіксовані перевищення потужності дози гамма-випромінювання у 4—16 разів порівняно з фоновими значеннями ПАЕД [потужність еквівалентної дози] для даної території», — сказав начальник Росгідромету Юрій Пєшков.

У відомстві зазначили, що після різкого стрибка радіаційний фон у місті нормалізувався до 0,16 мкЗв/год, однак даних про виміри випадінь радіонуклідів немає.

Перевищення фону в інших населених пунктах нібито не зафіксували.

  • 8 серпня в Архангельській області (Росія) на військовому полігоні однієї з частин Морського флоту стався вибух. Внаслідок аварії загинули пʼять співробітників держкорпорації «Росатом». Ще троє отримали травми та опіки.
  • За словами вченого Джеффрі Льюїса з Інституту міжнародних досліджень Мідлбері, аварія могла статися під час випробувань крилатої ракети з ядерною установкою, про яку говорив президент Росії Володимир Путін минулого року. Росія називає ракету 9М730 «Буревестник», а НАТО ідентифікує її як SSC-X-9 Skyfall.
  • У «Росатомі» заявили, що вибух стався через збіг чинників, який нерідко трапляється під час випробувань нових технологій.