Експрем’єр Австралії закликав не витрачатися на лікування літніх пацієнтів від коронавірусу. Зараз він працює в уряді Британії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Експрем’єр Австралії закликав не витрачатися на лікування літніх пацієнтів від коронавірусу. Зараз він працює в уряді Британії

foreignminister.gov.au

Колишній прем’єр-міністр Австралії Тоні Ебботт запропонував політикам дати літнім пацієнтам з коронавірусом померти «природною смертю», оскільки витрати на їхнє лікування під час локдауну занадто великі. Про це Ебботт, якого у Великій Британії призначили торговим представником, заявив в інтерв’ю Policy Exchange.

За словами політика, уряд Австралії витрачає по $200 тисяч для продовження життя однієї людини похилого віку на один рік, що надто дорого порівняно із забезпеченням життєво необхідними ліками інших категорій населення.

Ебботт зазначив, що не дуже багато політиків «поводяться як економісти від охорони здоров’я, навчені порушувати неприємні запитання про рівень смертності, з яким ми змогли би жити».

«Це поганий час для хворих на вірус, але це також поганий час для людей, які б не хотіли підкорятися чиновникам… У цьому кліматі страху правителям важко спитати: «Скільки коштує життя?», оскільки кожне життя безцінне, а кожна смерть — горе. Але це ніколи не зупиняло сім’ї від того, щоб забезпечувати родичам якомога зручніші умови, поки природа бере своє», — сказав колишній прем’єр.

Він додав, що молодь Австралії страждає від втрати почуття персональної відповідальності через локдаун і безробіття, що змушує уряд витрачатися на соціальні виплати. Також Ебботт звинуватив ЗМІ у роздмухуванні «вірусної істерії у спробах показати смертельну загрозу не лише для старих і без того дуже хворих, або для тих, у кого високе вірусне навантаження».

«Після шести місяців настав час послабити правила, щоб люди могли брати більше персональної відповідальності та приймати власні рішення щодо ризиків, з якими вони готові змагатися. Покоління Другої світової війни навчене ризикувати життям, щоб зберегти свободу. Нове покоління готове ризикувати свободою, щоб захистити життя», — зазначив політик.

За свою кар’єру Еббот, який був премʼєром Австралії у 2013—2015 роки, встиг поставити під сумнів кліматичні зміни, висунув теорію, що глобальне потепління «зробить краще», і порівняв захисників довкілля з примітивними людьми, які «приносять жертви богам вулканів». Також він високо оцінює президентство Дональда Трампа і вважає, що його методи «грубі, але ефективні».

За словами тіньового міністра міжнародної торгівлі Британії Емілі Торнбері, політичні еліти Австралії нарешті позбулися Тоні Ебботта, і тепер він буде вирішувати торгові питання для Лондону, попри відсутність компетенції. Вона назвала експремʼєра Австралії «огидним, примхливим, сварливим жінконенависником, який заперечує кліматичні зміни і вклоняється Трампу».

При цьому лейбористка Торнбері вважає, що весь досвід торгової політики Ебботта полягав лише у підписанні паперів.