НАБУ: Ситник залишається директором. Він буде на посаді, поки Рада не змінить закон

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

УНІАН

Рішення Конституційного суду не припиняє повноважень директора НАБУ Артема Ситника чи будь-якої іншої особи, яку призначає президент, і не означає її автоматичного звільнення.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

У відомстві наголосили, що поки Верховна Рада не змінить закон, Ситник має виконувати свої повноваження на посаді директора НАБУ.

Також у Нацбюро зазначили, що наявність такого рішення Конституційного суду ставить під загрозу можливість призначення нового директора — аби це усунути, необхідно змінити законодавство. НАБУ готове до цього долучитися.

Відповідно до статті 5 закону «Про Національне антикорупційне бюро», повноваження директора припиняються у зв’язку із закінченням строку повноважень (7 років) або смертю. Його не можна звільнити, а указ президента про призначення не можна скасувати, крім певних підстав: звільнення за власним бажанням, досягнення 65 років, неможливість виконувати повноваження за станом здоровʼя, припинення громадянства України, невчасне подання декларації тощо.

Також у НАБУ наголосили, що немає законних підстав, щоб призначати тимчасово виконуючого повноважень директора, адже сам директор не перебуває ні на лікарняному, ні у відпустці та присутній на робочому місці.

  • 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора НАБУ. Цим тодішній президент Петро Порошенко перевищив свої повноваження, адже за Конституцією призначення директора НАБУ до його повноважень не належало.
  • Конституційний суд зазначив, що Нацбюро має ознаки виконавчої влади, а вищим органом у системі виконавчої влади є Кабінет міністрів.
  • Ситника на посаду директора НАБУ призначив пʼятий президент України Петро Порошенко 16 квітня 2015 року. Створення Національного антикорупційного бюро було однією з ключових вимог Євросоюзу в рамках виконання Плану дій щодо візової лібералізації та подальшого вступу України до ЄС.