Конституційний суд пояснив рішення щодо директора НАБУ Ситника

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Конституційний суд пояснив рішення щодо директора НАБУ Ситника

Facebook / НАБУ

У Конституційному суді пояснили рішення про неконституційність призначення директора НАБУ Артема Ситника — КС не є судом, який може звільняти.

Про це суддя Ігор Сліденко розповів у коментарі «РБК-Україна».

«Визнання указу неконституційним не означає, що пан Ситник є звільненим. На мою думку, необхідно здійснити певні дії для того, щоб він позбувся посади», — заявив Сліденко.

Він наголосив, що рішення Конституційного суду мають виключно перспективну дію, тобто працюють «на майбутнє». Вони (за рідкісними винятками, які повʼязані тільки з конституційними скаргами) не несуть ніяких наслідків минулим подіям.

«Тому дії пана Ситника на його посаді були абсолютно законними, і сумніватися в цьому немає ніяких підстав», — додав суддя.

Перед цим заступник директора НАБУ Гізо Углава заявив, що для звільнення Ситника потрібен указ президента.

«Щоб звільнити Артема Сергійовича потрібен указ президента. Але якщо він не має права призначати, значить, і не має права звільняти», — зазначив Углава.

  • 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора НАБУ. Цим тодішній президент Петро Порошенко перевищив свої повноваження, адже за Конституцією до його повноважень не належить призначення директора НАБУ.
  • Конституційний суд зазначив, що Нацбюро має ознаки виконавчої влади, а вищим органом у системі виконавчої влади є Кабінет Міністрів.