Ізраїль відправив перший в історії прямий авіарейс до ОАЕ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Літак El Al Boeing № 737-900, який здійснив перший в історії прямий комерційний рейс із Ізраїлю до ОАЕ, приземлився в Абу-Дабі.

Про це повідомляє The Associated Press.

Рейс національного ізраїльського авіаперевізника став свідченням реалізації історичної угоди щодо нормалізації відносин між двома країнами за посередництва США.

До складу американської делегації входили старший радник і зять президента Дональда Трампа Джаред Кушнер, а також радник із національної безпеки Роберт ОʼБраєн, посланець на Близькому Сході Аві Берковіц і представник в Ірані Брайан Хук. Від Ізраїлю були радник із національної безпеки Меїр Бен-Шаббат і очільники кількох міністерств, які повинні були зустрітися зі своїми колегами з ОАЕ.

В Абу-Дабі ізраїльсько-американську делегацію зустрів міністр закордонних справ ОАЕ Ануар Гаргаш.

Ще однією історичною подією стало те, що літаку дозволили пролетіти повітряним простором Саудівської Аравії — над столицею Ер-Ріядом.

«Вони були дуже любʼязні, дозволивши нам пролетіти їхнім повітряним простором, чого вони ніколи раніше не робили для ізраїльського комерційного літака. І це, знову ж таки, ще один історичний прорив», — сказав Кушнер під час польоту.

  • 29 серпня правитель Об’єднаних Арабських Еміратів Халіфа бін Заїд Аль Нахаян видав офіційний указ про припинення економічного бойкоту Ізраїлю.
  • Ізраїль і Об’єднані Арабські Емірати 13 серпня домовилися про нормалізацію взаємин і відновлення співпраці в усіх сферах, зокрема встановлення дипломатичних зв’язків. Протягом найближчих тижнів ізраїльські та еміратські делегації зустрічатимуться і підпишуть низку угод про співпрацю.
  • У Палестині не сприйняли та розкритикували мирну угоду між Ізраїлем та Об’єднаними Арабськими Еміратами. Міністр закордонних справ Палестини Ріяд аль-Малікі повідомив, що влада вирішила відкликати свого посла з ОАЕ.