Вчений розповів подробиці «городницького скарбу» часів Київської Русі: мешканець набирав мішки піску для ремонту

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Знайдений у селі Городниця Житомирської області скарб князів Володимира Великого та Святополка Ярополковича, датований приблизно 1000—1019 роками, налічує загалом 38 срібних монет.

Про це у своєму Facebook написав науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров.

За його словами, у перший день було виявлено 32 срібники (27 належали Володимиру Святому, 5 — Святополку Ярополковичу), наступного дня знайшли ще 6 монет: 5 — Володимира Святого та 1 — Святополка Ярополковича.

«Скарб було закопано на невелику глибину близько 30 см. Частина скарбу була знайдена випадково у побутовій ситуації і здана державі 28 серпня. Друга частина була знайдена археологами 29 серпня у результаті розкопок місця, чим була посилена наукова складова комплексу», — додав науковець.

Також Алфьоров розповів, що першу частину скарбу місцевий мешканець Сергій знайшов біля річки Случ, де набирав пісок для ремонту.

«Набрав два мішки, почав набирати третій — пісок почав згори сипатись й впало кілька срібників. Сергій побачив, що це монети, через окислення всі мали зеленуватий та коричневий колір. На деяких побачив тризуби. Сфотографував їх і відправив своєму другові. Останній відправив фотографії моєму давньому знайомому з Житомира, синові славної пам’яті знаного житомирського науковця, якого я пам’ятав ще з конференцій покійного Миколи Костриці на початках 2000-х рр.» — зазначив він.

Окремо Алфьоров наголосив, що подібних знахідок історія не знала майже півтора сторіччя.

  • Ізраїльські юнаки розкопали сотні золотих монет, які зберігались у глиняній посудині понад тисячу років. Монети зроблені з 24-каратного чистого золота.
  • Наприкінці липня шахтар із Танзанії вдруге знайшов під землею дорогоцінний танзаніт. 52-річний Саніну Лаізер у кінці червня добув два шматки вагою 9,2 і 5,8 кг, за що отримав від держави $3,4 млн. Тепер він знайшов танзаніт вагою 6,33 кг.