На Житомирщині знайшли стародавні монети князів Володимира і Святополка. Вони датовані ХІ століттям

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У селі Городниці Житомирської області знайшли стародавні монети князів Володимира Великого та Святополка Ярополковича. Вони датовані приблизно 1000—1019 роками.

Про це у своєму Facebook написав науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров.

«Понад 100 років історики не знали подібних знахідок! На срібних монетах, що датуються 1000—1019 роками, зображено Київського князя, а на зворотній стороні княжий знак — тризуб у Володимира та двозуб у Святополка», — зазначив він.

У коментарі «Бабелю» Алфьоров розповів, що передача монет вже завершилася і наразі вони належать державі. Зараз вирішується питання їхньої подальшої долі, зокрема щодо необхідності реставрації та куди буде передано скарб.

Він також розповів, що така знахідка має національне значення та її можна порівняти лише зі скарбами, які знаходили у ХІХ столітті.

Алфьоров зазначив, що монети випадково знайшов місцевий житель. Згідно із законом, він може претендувати на 20% від вартості скарбу.

  • Ізраїльські юнаки розкопали сотні золотих монет, які зберігались у глиняній посудині понад тисячу років. Монети зроблені з 24-каратного чистого золота.
  • Наприкінці липня шахтар із Танзанії вдруге знайшов під землею дорогоцінний танзаніт. 52-річний Саніну Лаізер у кінці червня добув два шматки вагою 9,2 і 5,8 кг, за що отримав від держави $3,4 млн. Тепер він знайшов танзаніт вагою 6,33 кг.