Африканський шахтар несподівано став мільйонером. Він знайшов під землею 15 кг дорогоцінного каменю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Африканський шахтар несподівано став мільйонером. Він знайшов під землею 15 кг дорогоцінного каменю

madini.go.tz

Шахтар з Танзанії знайшов під землею два велетенські шматки рідкісного дорогоцінного каменю — танзаніту, який можна знайти тільки у цій країні. За знахідку уряд заплатив чоловіку $3,4 млн.

Про це повідомляє BBC.

52-річний Саніну Лаізер видобув два шматки танзаніту вагою у 9,2 та 5,8 кг — це найбільші знахідки за всю історію видобутку каменю. Попередній найбільший добутий шматок важив всього 3,3 кг.

Чоловіка привітав з успіхом навіть президент Джон Магуфулі, який заявив, що невеликі шахти є справжнім багатством Танзанії.

За отримані гроші шахтар планує побудувати у своєму місті в регіоні Маньяра торговий центр і школу. Свого способу життя Лаізер не змінить і продовжить займатися звичними справами — шахтою та випасом корів, яких у нього 2 тисячі.

«Тут так багато бідних людей, які не можуть віддати дітей до школи... Я неосвічений, але люблю, коли речі роблять професійно. Тож я хочу, щоб мої діти займалися бізнесом професійно», — сказав Лаізер, батько 30 дітей.

Didier Descouens / Wikipedia

Танзаніт — найрідкісніший дорогоцінний камінь, який можна добути лише на півночі Танзанії. Уперше його знайшли у 1966 році та з того часу використовують у виробництві прикрас. Найбільшої популярності камінь здобув після рекламної кампанії ювелірної фірми Tiffany.

Танзаніт має різноманітні відтінки: зелений, червоний, фіолетовий, синій. Його цінність полягає не лише у візуальній привабливості, а й в рідкісності. Вважається, що за 20 років усі запаси каменю вичерпають.

Невеликі шахти на кшталт тієї, де працює Лаізер, працюють за ліцензіями — уряд бореться з незаконним видобутком танзаніту довкола великих шахт.

У 2017 році президент наказав побудувати 24-кілометрову стіну довкола гірничого комплексу в Манярі, щоб захистити єдине джерело танзаніту у світі від незаконного видобутку. Уже через рік уряд помітив збільшення доходів шахт і пояснив це будівництвом стіни.