У Білорусі масово позбавляють акредитації журналістів іноземних ЗМІ, які висвітлюють протести

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністерство закордонних справ Білорусі позбавило акредитації десятки працівників іноземних ЗМІ, які висвітлюють акції протестів у країні.

За даними Tut.by, акредитацій, зокрема, позбавили журналістів BBC, «Радіо Свобода», німецького телеканалу ARD, Reuters, Associated Press, «Міжнародного французького радіо» (RFI) і «Настоящего времени». Загалом видання пише про 19 журналістів.

Також стало відомо, що з Білорусі депортували із забороною вʼїзду на пʼять років шведського фотокореспондента, переможця World Press Photo Пола Хансена.

Крім того, напередодні ввечері за рішенням Міністерства інформації заблокували сайти naviny.by і NN.by — доступ до них обмежений для білоруських користувачів.

Раніше у країні заблокували сайти платформ «Голос» та «Зубр» після того, як вони представили підсумковий звіт про вибори президента Білорусі, згідно з яким результати ЦВК і дані активістів істотно різняться.

  • Наприкінці липня Олександр Лукашенко закликав видворити з країни іноземні ЗМІ, які, на його думку, закликають до масових заворушень. Зокрема, він назвав газету «Комсомольськая правда», британське BBC та «Радіо Свобода», що належить Конгресу США.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.