Затриманих у Мінську журналістів телеканалу «Настоящее время» депортували до України. Їм заборонили повертатися в Білорусь

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Затриманих у Мінську журналістів телеканалу «Настоящее время» депортували до України. Їм заборонили повертатися в Білорусь

Irina Romaliyskaya / Facebook

Журналістів телеканалу «Настоящее время» Ірину Ромалійську, Івана Гребенюка та Юрія Баранюка, яких затримали в Білорусі, вислали до України. Усім трьом заборонили в’їзд до Білорусі.

Про це повідомила Ромалійська у Facebook.

За словами журналістки, її та Гребенюка з Баранюком вислали до Одеси. Вони в нормі й через кілька годин доїдуть до міста.

«Наскільки я зрозуміла, приводом став учорашній ефір «Настоящего времени». Співробітники, які допитували нас, переповіли мені точки, з яких я включалась», — написала Ромалійська.

Телеканал «Настоящее время» кілька тижнів висвітлює вибори в Білорусі й напередодні провів чотиригодинний спецефір з мітингу опозиційної кандидатки в президенти Світлани Тихановської.

Силовики прийшли по журналістів у готель «Мінськ», оскільки вони не були офіційно акредитовані при Міністерстві закордонних справ Білорусі.

  • Наприкінці липня президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав видворити з країни іноземні ЗМІ, які, на його думку, закликають до масових заворушень. Зокрема, він назвав газету «Комсомольськая правда», британське BBC та «Радіо Свобода», що належить Конгресу США.
  • З початку виборчої кампанії у Білорусі правозахисники нарахували понад 700 затриманих: учасників «ланцюгів солідарності», членів ініціативних груп, активістів, політиків, блогерів, журналістів та просто пішоходів на вулицях.