НХЛ відклала матчі Кубка Стенлі на знак протесту проти поліцейського насильства. Бойкот оголосили НБА і Бейсбольна ліга

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національна хокейна ліга (НХЛ) перенесла матчі плей-оф Кубка Стенлі, які повинні були пройти 28 і 29 серпня, на знак протесту проти расизму та жорстокості поліції на тлі останньої стрільби у штаті Вісконсин, де поліцейський у місті Кеноша поранив афроамериканця Джейкоба Блейка.

Про це йдеться в заяві на сайті НХЛ.

НХЛ за рішенням гравців переносить матчі «Айлендерс» — «Філадельфія» і «Ванкувер» — «Вегас». Зустрічі відновлять 30 серпня. В НХЛ заявили, що два дні без ігор покажуть, що хокеїсти єдині в питанні боротьби з расизмом і жорстокістю поліції.

Раніше три матчі плей-оф перенесла Національна баскетбольна асоціація (НБА). Першими гру бойкотували баскетболісти «Мілуокі Бакс» (Мілуокі за 60 км від Кеноші), які відмовилися грати з «Орландо Меджік». Їх підтримали «Гʼюстон» і «Оклахома», а «Лейкерс» та «Портленд» пішли слідом.

Тенісний турнір у Цинциннаті з тієї ж причини перенесли (на 28 серпня), після заяви колишньої першої ракетки світу Наомі Осака. Японська тенісистка знялася з півфіналу турніру в Нью-Йорку на знак протесту.

Бойкот матчів також підтримали команди і окремі гравці Головної ліги бейсболу, а також Головної ліги футболу.

Що сталося?

Протести в Кеноші спалахнули 23 серпня. Згідно з відеозаписом, опублікованим у соцмережах, двоє поліцейських намагалися затримати Блейка. Коли Блейк вирішив сісти в автомобіль, правоохоронці кілька разів вистрілили йому в спину. Чоловік потрапив в реанімацію, де йому зробили операцію. За даними американських ЗМІ, Блейк частково паралізований. Поліцейські заявили, що чоловік був причетний до інциденту, повʼязаного з домашнім насильством. За словами очевидців, Блейк намагався розняти двох жінок, які билися на вулиці.

Прокуратура штату назвала офіцера який стріляв — Растин Шескі. Він служив в поліції 7 років.

Після того як відео поширилося в соцмережах, на місці інциденту зібралися протестувальники, почалися зіткнення з поліцією і підпали машин. У Кеноші оголосили комендантську годину. У ніч на середу, 26 серпня, протести переросли у вуличні бійки та стрілянину: двоє людей були вбиті, одна людина отримала поранення.

Кандидат у президенти від Демократичної партії Джо Байден закликав до негайного, повного і прозорого розслідування того, що сталося. Він також заявив, що працівники поліції, причетні до стрілянини, повинні бути притягнуті до відповідальності.