Польща викликала посла Білорусі через висловлювання про втручання у внутрішні справи. Мінськ відповів тим же

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Польща викликала посла Білорусі через висловлювання про втручання у внутрішні справи. Мінськ відповів тим же

Сергій Моргунов / «Бабель»

Польща і Білорусь викликали послів обох країн у звʼязку з висловлюваннями самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Про це в Twitter повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач.

«У звʼязку з повторюваними безпідставними звинуваченнями білоруської влади на адресу Польщі сьогодні на 15:00 годин в МЗС Польщі викликали посла Республіки Білорусь» — написав Пшидач.

У відповідь, як повідомляє видання «Наша ніва», МЗС Білорусі викликало тимчасового повіреного в справах Польщі в Білорусі Мартіна Войтеховського. Йому заявили протест у звʼязку з «неприкритими спробами польської сторони прямо втручатися у внутрішні справи Білорусі».

«Звернуто увагу на озвучені в останні дні явно недружні, неприпустимі в міждержавному спілкуванні заяви з боку низки польських політиків і посадових осіб. Підкреслено контрпродуктивність будь-яких подальших спроб зовнішнього тиску на Білорусь, а також закликів до порушення суверенітету і територіальної цілісності нашої країни», — зазначив прессекретар МЗС Білорусі Анатолій Глаз.

Крім того, як повідомляє естонське видання ERR, МЗС Білорусі відхилило запит про візит в країну трьох премʼєр-міністрів і глав МЗС країн Балтії.

Премʼєр-міністри і міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви були готові прилетіти до Мінська, щоб зустрітися як з представниками влади, так і опозиції для врегулювання кризи. Але канцелярія уряду і МЗС Білорусі відмовили у візиті. При цьому глава уряду Естонії Юрі Ратас підкреслив, що керівники балтійських урядів не планували зустрічатися з самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • У четвер Лукашенко звинуватив Польщу в спробі «приєднати» Гродненську область.
  • Раніше Лукашенко звинуватив Захід у організації масових протестів у Білорусі. Також він заявляв, що Україна разом з кількома іншими країнами «намагається провести нові вибори». На його слова пізніше відреагували в Офісі президента.