Як працюватимуть виші та гуртожитки під час адаптивного карантину? МОЗ оприлюднив рекомендації

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило рекомендації для вищих навчальних закладів освіти та гуртожитків на час адаптивного карантину, який в Україні діє до 31 жовтня.

Зокрема, у відомстві рекомендують під час карантину мінімізувати заняття студентів-медиків у лікарнях. Крім того, лекційні та практичні заняття студентів-медиків не будуть проводитися у тих медзакладах, де лікують хворих на коронавірус.

«Ми рекомендуємо кафедрам звести до мінімуму проведення лекційних занять у тих лекційних аудиторіях, які розташовані в лікарняних корпусах і в безпосередньому сусідстві із відділеннями, де лікуються пацієнти», — розповіла на брифінгу заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

Які рекомендації для закладів вищої освіти?

  • Вхід до закладів і пересування між приміщеннями лише у медичній масці або респіраторі. Під час занять їх можна не використовувати.
  • Перед початком занять педагоги мають опитувати студентів щодо самопочуття та наявності симптомів COVID-19. У разі підтвердження коронавірусу в одного зі студентів уся група повинна піти на самоізоляцію.
  • Пересування між кабінетами і аудиторіями необхідно мінімізувати. Впродовж дня радять проводити заняття однієї і тієї ж групи в одній аудиторії.
  • Місця для обробки рук антисептиками повинні бути на всіх входах.
  • Централізований збір використаних масок і рукавичок в окремі контейнери з кришками — біля входу в заклад, у коридорах і санвузлах.
  • Дезінфекція поверхонь, дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил повинна проводитися після занять, у кінці робочого дня.
  • Провітрювання впродовж не менш десяти хвилин — після кожного заняття.

Які рекомендації для гуртожитків?

Перебування у приміщеннях загального користування — поза кімнатами — лише в медичній масці або респіраторі.

При виявленні температури тіла понад 37,2°C особа відправляється на ізоляцію до отримання консультації лікаря. Мешканцям гуртожитку, які перебувають на самоізоляції, повинні забезпечити медичне спостереження, доставку продуктів, медикаментів.

Власники й адміністрація гуртожитку мають, зокрема, забезпечити:

  • пʼятиденний запас засобів індивідуального захисту: масок, респіраторів і рукавичок;
  • постійну наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників;
  • вологе прибирання, а також дезінфекцію поверхонь кожні 3—4 години.

Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 жовтня. Країну продовжать ділити на чотири карантинні зони за рівнем поширення коронавірусу.