Міжнародну Букерівську премію отримала 29-річна письменниця з Нідерландів. Вона стала наймолодшою лауреаткою в історії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Цього року переможницею Міжнародної Букерівської премії стала 29-річна нідерландська письменниця Маріке Лукас Ріневелд. Вона стала наймолодшою володаркою премії.

Ріневелд отримала премію за дебютний роман «Вечірній дискомфорт», який обійшов 124 твори. Він розповідає про сімʼю християн-консерваторів, які живуть на фермі. Сімʼя стикається з горем втрати брата головної героїні, епідемією серед худоби і стає жорстокою. Головна героїня в цих умовах намагається відновити сімʼю.

Роман став бестселером. У Нідерландах було продано 55 тисяч примірників, а твір переклали французькою, іспанською, китайською, арабською та англійською мовами. Ріневелд каже, що книга частково заснована на її житті. За її словами, її сімʼя так і не прочитала роман.

Що це за премія?

Міжнародна Букерівська премія створена у 2005 році як додаток до Букерівської премії. До 2015 року її вручали раз на два роки автору, який писав будь-якою мовою, за наявності англійського перекладу його книг. До того ж премію вручали не за конкретний твір, а за загальний внесок у міжнародну художню літературу.

Із 2016 року нагороду вручають щороку за твір, перекладений англійською і виданий у Великій Британії. Розмір премії — 50 тисяч фунтів стерлінгів (близько 1,6 мільйона гривень). Щоб підкреслити важливість перекладу, грошовий еквівалент ділять порівну між автором і перекладачем книги. Кожен автор і перекладач, який потрапив у шортліст, отримує тисячу фунтів стерлінгів (близько 33 тисяч гривень). На нагороду можуть претендувати як романи, так і збірки коротких оповідань.

У різні роки лауреатами Міжнародної Букерівської премії були письменники з Албанії, Нігерії, Канади, США, Угорщини, Південної Кореї, Ізраїлю та Польщі.