Букерівську премію отримала письменниця з Оману. Хто вона?

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Букерівську премію отримала письменниця з Оману. Хто вона?

Peter Summers / Getty Images

Лауреатом Міжнародної Букерівської премії в 2019 році стала письменниця і викладачка з Оману Джоха Альхартхі. Нагороду вона отримала за книгу «Небесні тіла» (Celestial Bodies). Роман оповідає про сімейні узи й історію країни на тлі розповіді про дорослішання трьох сестер, повідомляється на сайті премії .

Приз у розмірі 50 тисяч фунтів за кращий у світі перекладений твір художньої літератури письменниця розділила навпіл з перекладачем Мерилін Бут. Крім того, автор кожної книги, яка потрапила в шорт-лист премії, також отримав додатково 1000 фунтів стерлінгів за участь у конкурсі. У цьому році це були письменники з Німеччини, Польщі, Франції, Чилі та Колумбії.

Переможця Букерівської премії оголосили на церемонії в лондонському концертному залі Roundhouse 21 травня.

Джоха Альхартхі стала першим письменником з Перської затоки, який отримав приз. Вона є автором кількох романів, двох збірок коротких художніх творів, дитячої книги. Її роботи були опубліковані англійською, німецькою, італійською, корейською та сербською мовами. За книгу «Небесні тіла» вона також отримала премію «Кращий оманський роман 2010».

  • Раніше письменниця Анна Бернс отримала Букерівську премію 2018 року .Крім того, тоді вперше за 50 років існування премії до лонг-лісту увійшов графічний роман — книга американського пиьменника Ніка Дрнасо «Сабріна» (Nick Drnaso, Sabrina).
  • Букерівську премію вручають з 1969 року. З 2014 року лауреатом може стати кожен, хто пише англійською, незалежно від громадянства. До цього її міг отримати лише житель однієї з країн Співдружності націй, Ірландії чи Зімбабве. Переможець отримує 50 тис. фунтів стерлінгів (1,8 млн грн).