Україна приєднається до Конвенції про захист дітей. Кабмін схвалив міждержавне всиновлення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів на засіданні ухвалив рішення про приєднання України до Гаазької конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного всиновлення. Це дозволить забезпечити гарантії при всиновленні та захистить права дітей після нього.

«Діти мають право, щоб їх виховували в безпечному середовищі, де їх люблять, де хвилюються і турбуються за їхні потреби», — сказав премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Ратифікація Конвенції дозволить усунути низку фінансових схем, які існують сьогодні. Особливо це торкнеться так званих платних посередників (перекладачів, довірених осіб), діяльність яких заборонена законом. Також Конвенція передбачає діяльність акредитованих організацій з нагляду і можливість відстежувати долю дитини після її усиновлення.

Міждержавне всиновлення не означає, що Конвенція дасть поштовх вивезенню дітей з України. Ця процедура дозволить знайти сімʼю дитині, якщо на батьківщині її ніхто не хоче всиновлювати. Сам процес міждержавного всиновлення матиме нормовані правила, щоб мінімізувати ризики комерційних і кримінальних усиновлень.

Учасниками Гаазької конвенції на сьогодні є 98 країн, зокрема США, Італія, Іспанія, Франція, Канада та Ізраїль, куди переважно їдуть усиновлені іноземцями українські діти.

Рішення Кабміну після доопрацювання в Міністерстві юстиції тепер повинна схвалити Верховна Рада (закон про приєднання до Конвенції).