Дитячий омбудсмен Кулеба ініціюватиме заборону сурогатного материнства в Україні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Дитячий омбудсмен Кулеба ініціюватиме заборону сурогатного материнства в Україні

Фото УНІАН

Уповноважений з прав дитини Микола Кулеба виступає за заборону сурогатного материнства в Україні.

Про це пише Deutsche Welle.

«Я наполягатиму на забороні. Тут не потрібен особливий закон», — заявив він у ефірі одного з українських телеканалів. Кулеба порівняв сурогатне материнство з торгівлею дітьми. При цьому, на його думку, в майбутньому можна влаштувати громадське обговорення перспективи дозволити сурогатне материнство винятково для громадян України.

Коментуючи ситуацію з народженими в Україні від сурогатних матерів дітьми, яких не можуть забрати іноземні батьки, Кулеба заявив, що в готелі перебувають батьки 15 немовлят. Це іноземці, які не можуть виїхати з України через пандемію коронавірусу. За цими даними, більшість малюків уже мають свідоцтво про народження.

Про що йдеться?

Клініка репродуктивної медицини BioTex наприкінці квітня оприлюднила відео з немовлятами від сурогатних мам, які знаходяться у київському готелі «Венеція». Наголосивши, що через закриття кордонів дітей не можуть забрати батьки.

Але тільки у середині травня на нього звернули увагу національні ЗМІ та омбудсмен Людмила Денісова.

  • Щонайменше сім іспанських пар не можуть забрати з України немовлят, народжених під час карантину в клініках сурогатного материнства. Щоб вирішити проблему вони звернулися до Європарламенту через організацію «Платформа захисту дітей, які народилися в Грузії і Україні» в Іспанії.